Nieuws

CD Projekt Red weer slachtoffer van hack

9 februari 2021, 15:48

Via Twitter heeft de Poolse game developer en uitgever CD Projekt Red (CDPR) bekend gemaakt dat ze gehackt zijn. Afgelopen maandag kwamen zij erachter dat ze het slachtoffer waren van een cyberaanval, waarbij onder andere persoonsgegevens en de broncode van The Witcher 3 en Cyberpunk 2077 buit zijn gemaakt.

Op twitter kwam de Poolse studio met een statement naar buiten, hierin meldde zij het volgende: “Er is een onbekende aanvaller het interne netwerk binnengedrongen. De aanvaller heeft data gestolen en bestanden geëncrypt.” De data bevat documenten over de boekhouding, administratie en personeelszaken van CDRP. Ook zou informatie van investeerders buit zijn gemaakt.

Embedded content: https://twitter.com/CDPROJEKTRED/status/1359048125403590660

De eis van de hacker is een niet nader genoemde overeenkomst met de Poolse developer en uitgever. Als er niet aan de eis voldaan wordt, dreigt de hacker deze info te verkopen of te lekken. Privacygevoelige documenten worden volgens de hacker doorgespeeld aan journalisten in de gaming industrie.

Broncodes Cyberpunk 2077 en The Witcher 3 buitgemaakt

Ook liet de hacker een brief achter. In de brief meldt de hacker dat er kopieën gemaakt zijn van de source codes van de volgende games: Cyberpunk 2077, The Witcher 3, Gwent en een nog niet uitgebrachte versie van The Witcher 3. Uit de brief van de hacker lijkt zijn intentie duidelijk te zijn: schade aanrichten aan de studio.

Ook schrift de hacker dat het imago van de studio nog verder naar beneden zou gaan als mensen de “shitty” manier van werken binnen de studio zien, investeerders zouden vertrouwen verliezen in de studio waardoor de waarde van het bedrijf zou dalen. CD Projekt Red krijgt 48 uur om te reageren op het dreigement.

Geen spelersdata gestolen

CD Projekt Red laat weten dat het hier niet gaat om persoonlijke data van hun spelers. Ook laten ze weten dat ze niet toegeven aan de eisen van de hacker; geen onderhandelingen dus. De nodige autoriteiten zijn ingeschakeld, zo noemen ze de president van de Personal Data Protection Office en de politie. Ook zijn er IT specialisten bezig met het onderzoeken van de aanval.

Dit is niet de eerste keer dat CD Projekt Red het slachtoffer is geworden van een cyberaanval. In januari 2017 maakte de studio bekend dat zij in maart 2016 gehackt waren, de verkregen informatie kwam echter pas in januari 2017 naar buiten. Soms gaan er maanden of jaren voorbij voordat de gestolen informatie publiekelijk gemaakt wordt.

Schrijf je nu in voor de Esports Club nieuwsbrief en ontvang update over je favoriete games. Blijf altijd op de hoogte van het laatste esports nieuws en volg ons ook op Twitter, Facebook, Instagram, Twitch en YouTube.

Deel: