Nieuws

CS:GO spectator bug voor coaches weer terug in de game

16 mei 2021, 20:04

Een bug in de spectator mode van Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) geeft coaches extra onbedoelde controle over de in-game camera. Hierdoor kunnen coaches rond de map vliegen en informatie zoals de positie van de tegenstander doorspelen aan hun team. Na een schandaal in september afgelopen jaar werd de bug uit de game gehaald, maar nu is de bug weer terug in de game.

Coaches kunnen in CS:GO alleen door de ogen van hun spelers kijken tijdens een match. Dit is zodat coaches niet over informatie zoals de positie en wapens van de tegenstander kunnen beschikken, waardoor het tactische aspect van het spel eerlijk blijft. Toch bleek er in september 2020 dat veel coaches met behulp van een bug rond konden vliegen en dus alles konden zien. Destijds werden er 37 coaches geschorst door de Esports Integrity Commission (EIC) en werd de bug gefixt, maar nu blijkt de bug toch nog in de game te zitten.

Embedded content: https://twitter.com/LMBT_CSGO/status/1393618992967917568?s=20

Coach van het Russiche team Maincast Sergey ‘lmbt’ Bezhanov postte op 15 mei een clip op Twitter waarin te zien is dat hij rond de map kan vliegen met dezelfde glitch als voorheen. Op de Mirage kan de coach heel mid in de gaten houden, een belangrijk punt van de map gezien zijn ligging.

Als Bezhanov deze informatie doorspeelt naar zijn team, kan hij rotations van het vijandige team vroegtijdig aankondigen. Bezhanov is niet een van de coaches die voorheen verbannen werd door de EIC, maar wil met zijn Tweet aandacht vragen aan Valve om de bug zo snel mogelijk uit de game te halen.

Volgende Major

De bug wordt vlak voor de PGL Stockholm Major 2021 ontdekt, een van de grotere Counter Strike toernooien van het moment. Dankzij de melding van Bezhanov moeten ontwikkelaar Valve en de organisatoren van de major goed opletten op de coaches. Volgens analysten en commentatoren is de bug helaas een bevestiging van hun verwachtingen. Volgens scheidsrechter Michael Slowinski, een van de originele onderzoekers voor de EIC, is de kans heel groot dat dit niet de enige spectator bug in de game is. Valve heeft nog geen reactie gegeven op de heropduiking van de bug

Stijn van Steenbergen
Stijn van SteenbergenRedacteur/Media ProducerSchrijft over van alles en nog wat, met een passie voor de ontwikkeling van esports binnen Nederland en video content
Stijn van SteenbergenStijn van SteenbergenStijn van Steenbergen