Nieuws

Twee CS:GO-spelers vijf jaar verbannen vanwege matchfixing

Twee CS:GO-spelers vijf jaar verbannen vanwege matchfixing

De Esports Integrity Commission (ESIC) heeft twee spelers uit de Noord-Amerikaanse ESEA Premier-competitie voor Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) verbannen vanwege matchfixing. Volgens de organisatie, die is opgericht om de competitieve integriteit van esports te waarborgen, hebben spelers Sebastian “retchy” Tropiano & Kevin “4pack” Przypasniak de regels dermate ernstig overtreden dat zij ruim vijf jaar niet meer mogen deelnemen aan competities.

Embedded content: https://twitter.com/ESIC_Official/status/1429715386660921346?s=20

Matchfixing binnen esports is een toenemend probleem. Teams of spelers verliezen bijvoorbeeld expres een match om geld op te strijken, doordat ze op winst voor de tegenstander hebben gewed. Zo werden Valorant-spelers uit Singapore tot drie jaar verbannen vanwege matchfixing: twee spelers uit het team bedachten een plan om opzettelijk de game te verliezen en een flink geldbedrag binnen te halen.

Prevalent

Valsspelen binnen esports is helaas prevalent, en ook bij CS:GO is dat niet anders: zo kregen 37 CS:GO coaches een ban voor het misbruiken van een bug met de toeschouwersmodus.

Russian Canadians Rebirth

Retchy en “4pack”, de twee spelers die nu een ban van vijf jaar hebben gekregen, zouden in het geheim hebben afgesproken met medespeler Carson “nosraC” O’Reilly dat hun team Rebirth expres zou verliezen van het team Russian Canadians in het 35e seizoen van ESEA Premier North America. Die match vond overigens nooit plaats: Russian Canadians besloot om niet tegen Rebirth te spelen. NosraC kreeg ook een ban, maar deze duurde echter een stuk korter met 111 dagen en is inmiddels alweer verlopen.

Hunden

Voor woensdag wordt er nog een nieuwe update van ESIC verwacht over een ander schandaal in CS:GO. De recentelijk door team Heroic ontslagen coach Hunden zou namelijk vertrouwelijke informatie over game-strategieën van Heroic hebben gedeeld met een ander team in aanloop naar IEM Cologne, dat afgelopen juli plaatsvond.

Guus Weggemans
Guus WeggemansRedacteurWil esports naar een groter publiek brengen, speelt zelf competitief Super Smash Bros Ultimate