Nieuws

Data analyse geeft beste FIFA-teams in de Eredivisie weer

23 maart 2021, 15:45

Scouts van FIFA-ontwikkelaar EA beoordelen jaarlijks de kwaliteiten van honderden voetbalspelers, waaronder die in de Eredivisie. De reflectie daarvan zien we terug in de FIFA-kaartjes, waarin de vaardigheden van spelers gereflecteerd worden. Aan de hand van die beoordelingen berekende FLYERALARM wat de beste Eredivisie-elftallen van de afgelopen tien jaar waren.

Ajax beschikte de afgelopen tien jaar over het beste spelersmateriaal, met een gemiddelde spelersbeoordeling van 82 op een schaal van 100. Verder bestaat de top 5 uit PSV (80), Feyenoord (78), AZ (78) en FC Twente (77). Ook werd er gekeken naar clubs die uitblinken in specifieke vaardigheden. Hieruit blijkt dat Ajax als team de beste schiet-, pass- en dribbelvaardigheden bezit. Als het aankomt op fysieke kracht staan Feyenoord en Ajax beide bovenaan met een gemiddelde score van 73. FC Twente heeft de sterkste verdediging en scoorde hiermee een 67. AZ is gemiddeld het snelste team, met een beoordeling van 78.

De internationale spelers Hakim Ziyech (Marokko) en Dušan Tadić (Servië) zijn de beste spelers die het afgelopen decennium op het Nederlandse voetbalveld te vinden waren. De beste spelers van eigen bodem zijn Steven Bergwijn (PSV) en Daley Blind (Ajax). De gemiddelde score van spelers op de Nederlandse voetbalvelden is de afgelopen tien jaar gestegen met zes procent; Nederland krijgt dus steeds betere spelers in de Eredivisie.

Saillant detail: FIFA-ontwikkelaar EA Sports heeft volgens FLYERALARM overigens meer voetbalscouts in dienst dan alle eredivisieteams samen.

Accurate beoordeling

Een opmerkelijk feit is de nauwkeurigheid van de EA-scouts. FLYERALARM keek aan de hand van de statistieken die de scouts maakten of zij konden voorspellen wie er kampioen zou worden in de Eredivisie. De conclusie was dat de scouts hier gemiddeld slechts één positie vanaf zitten. Deze beoordelingen worden jaarlijks vóór het begin van een seizoen al bepaald, wat de kwaliteit van de EA-scouts benadrukt.