Nieuws

DoinB: "League of Legends is het allerleukste ter wereld"

30 december 2019, 17:50

FunPlus Phoenix midlaner en wereldkampioen DoinB is vandaag jarig en wordt 23 jaar. Hij kijkt in een heel persoonlijk interview terug op zijn carrière, het wereldkampioenschap en de ontmoeting met zijn vrouw Li Youzi.

DoinB is pas net 23 maar heeft al veel bereikt in zijn carrière als esporter. Zo won hij de Chinese League of Legends Pro League (LPL) Summer 2019 én Worlds 2019, werd hij de zestiende speler die in de LPL 1000 kills wist te maken én werd hij de eerste buitenlandse speler die in China residentie verleend kreeg. In een interview met The Players Tribune kijkt hij persoonlijk terug op de afgelopen jaren.

League of Legends

Zelf begon DoinB pas in 2013 met het spelen van League of Legends. Als zestienjarige speelde hij samen met zijn vrienden League in de lokale internetcafé's in Seoul. "We speelden omdat de game uniek was", vertelt DoinB. "League of Legends daagde ons als groep uit om samen te spelen. We speelden om dezelfde reden als dat ik tegenwoordig nog speelde, omdat League of Legends spelen het leukste ding ter wereld is om te doen."

Met hardwerkende ouders (vader werkte bij een telecommiunicatiegigant waardoor er thuis altijd high-tech computers beschikbaar waren) was de jonge DoinB vaak alleen thuis. Die tijd besteedde hij vooral aan het spelen van League of Legends. Al snel werd hij een van de beste spelers in Korea. Toen League meer populariteit verkreeg ontving DoinB ook meerdere aanbiedingen om in een team te komen spelen. "Het waren mijn ouders die me in 2015 aanraadden om de stap naar de LPL te zetten", legt DoinB uit. "Mijn ouders zagen hoeveel passie ik had voor games en vonden dat ik mijn droom moest volgen. Dankjewel mam en pap, jullie zijn de reden dat ik hier ben."

Li Youzi

Eenmaal aangekomen in China ontmoette DoinB zijn latere vriendin en huidige vrouw Li Youzi in Shanghai. "Ik ging met een teamgenoot naar een populair koffiebarretje -ik drink niet eens koffie- waar veel Koreanen elkaar treffen. Ik zag haar meteen! Ik wilde met haar praten, zelfs zonder onze tolk, dus ben maar ongemakkelijk bij haar tafeltje gaan staan. Ze bleek een Chinese esports commentator genaamd Umi te zijn en vaak naar Korea af te reizen. We hebben via vertaal apps op onze telefoon gesproken en we bleken veel met elkaar overeen te hebben. Er was een vonk en die is niet meer weggegaan!"

DoinB en zijn vrouw Li Youzi

FunPlus Phoenix en Worlds

Na een aantal splits bij verschillende LPL teams gespeeld te hebben wilde DoinB eigenlijk eind 2018 stoppen met professioneel League of Legends. Een stijve nek en rug zorgden ervoor dat hij onzettend veel pijn leed. "Het was FunPlus Phoenix dat me ervan weerhield te stoppen met spelen. Ze boden me een plekje aan in het team en ondersteunden me met fysieke therapie. Daarnaast hadden ze ook een geweldig team met leuke jongens klaarstaan. Echt een heel erg leuke groep jongens!"

"Eenmaal bij FunPlus konden we allemaal ons eigen spel spelen en het mixte het zich vrij natuurlijk in elkaar. We kwamen als team dichterbij elkaar en tegen de tijd dat Worlds voor de deur stond speelden we allemaal zo goed als we maar konden", meent DoinB.

"Het bereiken van Worlds- zeker nadat ik bijna met 'pensioen' gegaan was- voelde fantastisch. Voor een keer hoefde ik niet vanuit huis te kijken maar kon ik meespelen. Ik zal niet liegen, we hadden niet de start die we graag wilden. Het duurde een aantal games voordat we onze zenuwen bedwongen hadden maar daarna kwamen we tot rust. We dwongen andere teams ons spel te spelen en waren niet te stoppen!"

Blijf altijd op de hoogte van het laatste League of Legends nieuws en volg ons ook op Twitter en Instagram.

Deel: