Nieuws

EA Sports riskeert 10 miljoen euro boete dankzij FIFA Ultimate Team

29 oktober 2020, 11:35

EA Sports riskeert een torenhoge boete als ze niet snel ingrijpen. De Nederlandse Kansspelautoriteit eist dat er geen spelerspakketjes met FIFA-punten gekocht moeten kunnen worden. Als dit niet binnen drie weken geregeld is, krijgt EA per week 1 miljoen euro boete.

De discussie omtrent FIFA-packs is al jaren gaande. De een vindt het oneerlijk en noemt het 'pay to win', de ander vindt het de normaalste zaak van de wereld om honderden of duizenden euro's te investeren om kans te maken op die ene goede speler. De Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) is al lange tijd van mening dat het element teveel op gokken lijkt en uit het spel verwijderd moet worden. Je weet namelijk niet van tevoren wat er in je pakketje zit waar je wel zuurverdiende euro's voor neerlegt.

Dwangsom

De KSA vindt dit een illegale vorm van online gokken en daarom besloot dit orgaan vorig jaar EA Sports een dwangsom op te leggen als zij de pakketjes voor geld niet uit de game verwijderen Deze boete was 500.000 euro per week en kon in totaal oplopen tot 10 miljoen euro. EA was het hier niet mee eens en stapte naar de rechter.

Vandaag heeft de rechter echter bepaald dat de bezwaren van EA niet voldoende zijn. Zo vindt de ontwikkelaar dat de pakketjes alleen binnen het spel waarde hebben en niet omgezet kunnen worden in geld en dat er geen sprake is van een 'losstaand kansspel', omdat de pakketjes onlosmakelijk aan de game verbonden zijn.

Statement EA Sports

EA Sports heeft drie weken om de pakketjes te verwijderen, maar de ontwikkelaar lijkt daar weinig zin in te hebben. Ze gaan namelijk in beroep tegen de uitspraak en komen met een officieel statement:

"FIFA en de FIFA Ultimate Team modus worden al jarenlang door spelers van over de hele wereld met veel plezier gespeeld. Daarom zijn we teleurgesteld over de beslissing die vandaag is genomen en de mogelijke impact hiervan op de Nederlandse spelers. We zijn niet van mening dat onze producten en diensten op enige wijze in strijd zijn met de gokwetten. We gaan tegen deze beslissing in beroep en proberen een situatie te voorkomen die impact heeft op de mogelijkheden van Nederlandse spelers om FIFA Ultimate Team volledig te spelen."

"Electronic Arts hecht veel waarde aan een positieve speelervaring: we streven ernaar alle spelers keuze, eerlijkheid, waarde en plezier te bieden in al onze spellen. We staan nog steeds open voor gesprekken met de Nederlandse Kansspelautoriteit en andere stakeholders om hun zorgen te begrijpen en oplossingen te zoeken om deze aan te pakken.”

Wil jij beter worden in FIFA en vliegend van start na de release van FIFA 21? Dan kun je ook een 1-op-1 FIFA coaching sessie boeken bij Team Gullit. Ongeacht je niveau werken ze samen met jou aan een gedetailleerd trainingsplan en analyseren ze je FIFA 21 gameplay.

Deel: