Nieuws

Konami vervangt PES met free-to-play voetbalspel eFootball

Konami vervangt PES met free-to-play voetbalspel eFootball

Konami, de uitgever van Pro Evolution Soccer, heeft een nieuwe naam gegeven aan de voetbalgame-serie: eFootball. Dat is niet de enige grote verandering: de aankomende eFootball-game, die komende herfst zal worden uitgebracht, wordt namelijk gratis om te spelen: niet alleen op PlayStation 5 en Xbox Series X/S, maar ook op PS4, Xbox One en PC. Crossplay tussen verschillende platformen staat in de planning voor deze winter, en bovendien zijn er ook ports voor Android en iOS aangekondigd: deze zullen later worden uitgebracht.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=Jzd7OpCHCi0

Met de rebranding van PES naar eFootball en het free-to-play maken van de voetbalgame, lijkt het erop dat Konami feller dan ooit de strijd aan wil gaan met de FIFA-serie van Electronic Arts. Hoewel de twee voetbalgame-series allebei succesvol te noemen zijn, valt de populariteit van PES in het niet bij de ongekend hoge verkoopaantallen van FIFA.

Ook op esports-niveau heeft FIFA vooralsnog de overhand: er is simpelweg gewoon meer prijzengeld - en dus competitie - te vinden in FIFA esports. Wel voegde de KNVB eerder dit jaar PES-spelers toe aan de digitale selectie van Oranje. Deze spelers wisten zich vervolgens te plaatsen voor het Europees Kampioenschap PES.

eFootball roadmap

Met een afbeelding van een zogenoemde roadmap maakte Konami duidelijk wat de uitgever allemaal in petto heeft voor de opvolger van Pro Evolution Soccer. Hoewel er nog geen concrete data worden genoemd, geeft de roadmap ons wel een beeld van wat we ongeveer kunnen verwachten van eFootball in 2021.
efootball roadmap

In de vroege herfst vindt de lancering van de game plaats en kunnen spelers het lokaal tegen elkaar opnemen in de nieuwe game-engine, die is gebaseerd op Unreal 4. Ook kun je online spelen tussen PlayStation 5 en 4, of Xbox Series X/S en Xbox One: dit noemt Konami Cross-Generation Matches.

Tijdens deze periode kun je kiezen tussen negen topclubs uit Europa en Zuid-Amerika om mee te spelen:

  • FC Barcelona
  • Bayern München
  • Juventus
  • Manchester United
  • Arsenal
  • Corinthians Paulista
  • CR Flamengo
  • São Paulo FC
  • River Plate

Competitieve modus

Later in de herfst komen de Online Leagues beschikbaar, wat waarschijnlijk de competitieve modus van eFootball gaat zijn. Ook komt er een Team Building Mode, die ons doet denken aan Fifa Ultimate Team. Cross-Platform Matches tussen PlayStation, Steam (PC) en Xbox staan ook voor deze periode in de planning. Verder komt er een Match Pass system: wij vermoeden dat dit een soort Battle Pass gaat worden.

Wij kijken nog het meeste uit naar de winter: dan staat namelijk de eSports Tournaments Kick-off gepland, en kunnen we voor het eerst echt zien hoe eFootball esports zich gaat ontwikkelen. Verder worden in deze periode Cross-Platform Matches uitgebreid met Android en iOS. Deze twee mobiele platformen krijgen ondersteuning voor controller-besturing: een controller zal dan ook een vereiste zijn om als mobile-speler het tegen console- en PC-gamers op te kunnen nemen.

Embedded content: https://twitter.com/play_eFootball/status/1417760012898820096?s=20

Konami heeft nog niet bekendgemaakt wat het verdienmodel van eFootball gaat zijn, maar we vermoeden dat je straks clubs of spelers kunt kopen voor echt geld. Hoe Konami daarmee een eerlijke balans in de game wil waarborgen, is nog niet duidelijk.

Guus Weggemans
Guus WeggemansRedacteurWil esports naar een groter publiek brengen, speelt zelf competitief Super Smash Bros Ultimate