Nieuws

FaZe Clan verdient honderd miljoen dollar minder dan verwacht

FaZe Clan verdient honderd miljoen dollar minder dan verwacht

Op 20 juli ging FaZe de beurs op. Sinds die dag worden aandelen van de organisatie verkocht via NASDAQ, een aandelenbeurs in Amerika. Dit was het gevolg van een fusie met het bedrijf B.Riley Principal 150 Merger Corp. FaZe had verwacht ruim tweehonderd miljoen dollar hiermee te verdienen, maar moet het doen met nog niet eens de helft van dat bedrag.

FaZe Clan kondigde het nieuws groots aan, maar de beursgang van FaZe Clan is nog niet het succes geworden wat de organisatie voor ogen had. Ondanks dat het prima gaat met de aandelen; ongeveer een verdubbeling van de waarde sinds 20 juli, gaat het niet heel erg lekker met de inkomsten voor het bedrijf. FaZe ging ervanuit dat het 218 miljoen dollar ging verdienen na de fusie met B.Riley Principal, het uiteindelijke bedrag is uitgekomen op 100,2 miljoen dollar. FaZe zelf geeft aan dat dit meerdere oorzaken heeft. Zo zijn er bijvoorbeeld aandelen teruggekocht van openbare aandeelhouders. Daarnaast zijn de kosten van de fusie zelf ook een stuk lager ingeschat dan het in realiteit was.

FaZeClan Wins IEM Cologne

De veel lagere omzet gaat ook gevolgen hebben voor de strategie van FaZe. Het bedrijf laat weten dat het grote vertragingen betekent voor nieuwe initiatieven. Ook uitbreidingen en de acquisitie van teams worden achteruit verschoven. FaZe richt zich op dit moment voornamelijk op de Amerikaanse markt, maar had plannen om ook Europa en Brazilië aan te boren. Het publiek van FaZe komt voor 42% uit Europa, desondanks is slechts 9% van alle inkomsten afkomstig uit Europese markten. FaZe wilde beter gebruikmaken van de Europese populariteit, maar dat lijkt nu dus uitgesteld te gaan worden.

Ondertussen blijven personen in een hoge functie wel goed boeren bij FaZe. CEO Lee Trink verdiende bijvoorbeeld een vast loon van zo’n 600.000 dollar, terwijl dat bedrag door bonussen nog eens verdubbeld werd. CFO Amit Bajaj verdiende met loon en bonussen zo’n 525.000 dollar en CSO Kainoa Henry deed het met 275.000 dollar ook zeker niet slecht.

Danny van Gend
Danny van GendRedacteurSchrijft over League of Legends en Rocket League, is een betere kijker dan speler
Danny van GendDanny van Gend