Nieuws

Vier FaZe-leden onderdeel van cryptoscam Save the Kids

Vier FaZe-leden onderdeel van cryptoscam Save the Kids

Vier leden van esportsorganisatie FaZe clan zijn betrokken bij een enorme cryptoscam met de munt Save The Kids. Het gaat om Jarvis "Jarvis" Khattri, Frazier "Kay" Khattr, Nikan "Nikan" Nadim en Jakob "Teeqo" Swarden. Naar aanleiding van het incident zijn de vier uit FaZe Clan gezet.

Op de website van de Save the Kids, die momenteel op 'under construction' staat, konden bezoekers een white paper vinden over de munt. Hierin stond dat het doel van de munt is om de opbrengsten te doneren aan een goed doel, en dat de influencers die de munt promoten geen tokens hebben gekregen. De reden dat zij meededen, was om iets goeds voor de wereld en kinderen te doen. Deze ogenschijnlijke heldendaad blijkt echter onderdeel van een enorme scam.

Embedded content: https://twitter.com/FaZeClan/status/1410745951120101378

Save the Kids: maar eerst pump and dump

YouTuber Coffeezilla heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de scam en kwam erachter dat het hier gaat om een pump and dump scheme: influencers promoten een cryptomunt die ze zelf in grote getalen in bezit hebben, soms voordat deze officieel uitkomt, en motiveren hun volgers om deze aan te schaffen. De prijs van de munt schiet omhoog, waarna de influencers de munt zelf verkopen en flinke winst maken. Door de massale verkoop schiet de prijs van de munt omlaag, vrijwel altijd onder de prijs waarvoor de volgers de munt gekocht hebben.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=Kv6ne6VQCZI

Dit soort pump and dump schemes zijn helaas schering en inslag binnen de cryptomarkt. Op de reguliere aandelenmarkt zijn dit soort praktijken strafbaar, en wordt dit in de gaten gehouden door de autoriteit van de markt. In Nederland de Autoriteit Consument en Markt (ACM), in Amerika waar de FaZe-leden vandaan komen is dit de Securities and Exchange Commission (SEC). Op cryptomarkt is deze regulering echter niet van kracht, waardoor de FaZe leden en andere actoren waarschijnlijk vrijuit gaan. Toch lijkt daar met name in Amerika nu verandering in te komen. Celstraf? Mogelijk in de toekomst.

Een beetje schuldig, schuldig, heel erg schuldig?

Hoewel het hier om een duidelijke pump en dump gaat, lijken niet alle leden even schuldig. Via wat slim zoekwerk kwam YouTuber Coffeezilla achter de portomonnee-adressen (cryptomunten worden opgeslagen op een digitale portomonnee met adres, die voor iedereen inzichtelijk is) van drie van de vier FaZe-leden.

De belofte van de white paper maakt in dit geval geen schuld. Alle drie de leden hadden in tegenstelling tot de bewering wél Save the Kids munten. FaZe Jarvis en FaZe Nikan verkochten nadat de munt officieel werd uitgebracht slechts een deel daarvan. Ook hun eerdere gedrag duidt meer op die van een reguliere cryptohandelaar. Of zij met voorbedachte raden mee hebben gedaan aan de scam, blijft daarom giswerk.

FaZe Kay verkocht echter al zijn Save the Kids munten vlak nadat de munt op de markt verhandelbaar werd. Niet alleen dat, Kay blijkt al eerder dit soort fratsen te hebben uitgehaald. Duidelijk dus een oude rot in het scamvak, en dat heeft hem geen windeieren gelegd.

Sorry voor het zakken vullen

Volgens Coffeezilla en mede YouTuber SomeOrdinaryGamers zou een influencer als FaZe Kay zo een 30.000 dollar hebben verdiend met de Save the Kids scam. Zijn andere twee scams zouden hem ongeveer hetzelfde hebben opgeleverd. Door de marktwerking en hoge volatiliteit van cryptomunten zou dit echter ook een stuk meer of minder geweest kunnen zijn. Een dergelijke scam kan een influencer makkelijk 50.000 tot 60.000 dollar opleveren.

Save The Kids token

De Save the Kids munt is nog zo 1/3e waard na de intiële pomp en het moment dat de influencers (deels) hun munten verkochten

Vlak na de Save the Kids scam en nog voordat FaZe Kay uit de organisatie werd gezet, kwam de influencer met excuses. Hij zou naïef zijn geweest en geen idee hebben wat zich afspeelde.

Embedded content: https://twitter.com/FaZeKay/status/1409221680178909184

Wie zijn krokodillentranen gelooft mag Joost weten.

Tientallen miljoenen volgers

De drie leden van FaZe waren niet de enige spelers in dit corrupte schaakspel. Ook andere grote influencers deden mee. Helaas was Coffeezilla niet in staat om hun portomonnee-adres te achterhalen. De andere influencers die meededen waren onder andere Brian "Ricegum" Quang Le en Sommer Ray. Ray heeft alleen op Instagram al meer dan 25 miljoen volgers.

De hele groep had een bereik van meerdere tientallen miljoenen over verschillende social media-platformen. Je zou je kunnen afvragen of het promoten van een zogeheten 'shitcoin' uberhaupt ethisch is, maar één ding is zeker; let op, want niet alles is wat het lijkt.

Het is overigens niet de eerste keer dat FaZe en met name Jarvis in opspraak komt. Eerder werd hij levenslang verbannen van het spel Fortnite, omdat hij een Fortnite aimbot gebruikte tijdens een livestream. Het geheel zou een grap zijn geweest.

Ramon Pützfeld
Ramon PützfeldHoofdredacteurSchrijft graag over hardware en shooters, stiekem verliefd op MMORPG's.
Ramon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon Pützfeld