Nieuws

Ultimate Team levert EA 1,3 miljard euro op

28 mei 2021, 20:27

De Ultimate Team modus van FIFA, Madden en NFL heeft EA in het fiscale jaar van 2021 zo’n 1,6 miljard dollar (1,3 miljard euro) opgeleverd. Dat blijkt uit het jaarrapport van de uitgever van de sportgames. Mede dankzij deze grote opbrengst en de ongekende populariteit van FIFA is 29% van de totale jaaromzet van EA afkomstig uit Ultimate Team.

Bij Ultimate Team kunnen spelers hun eigen droom team samenstellen door middel van speciale kaarten met spelers van de desbetreffende sport erop. Deze kaartjes kun je uit verschillende pakketjes krijgen, die je op hun beurt kunt kopen met coins maar ook met valuta zoals FIFA points. FIFA Points kosten echt geld, en is dus dé manier voor EA om geld te verdienen aan de populaire sportgames. Het openen van pakketjes is een populaire activiteit voor spelers en streamers van de games.

FIFA 21 Team of the Week 25

Uit een analyse van Daniel Ahmad blijkt sinds 2015 EA elk jaar meer winst heeft gemaakt met Ultimate Team. In 2015 leverde de modus nog bijna 500 miljoen euro op, wat in zes jaar tijd bijna verdrievoudigde. Het grootste deel van dit bedrag komt uit de FIFA versie van Ultimate Team, aangezien de Rugby games minder goed verkopen. Met een totale omzet van bijna 4,6 miljard euro draagt Ultimate Team een enorm stuk bij aan de totale opbrengst van EA.

Embedded content: https://twitter.com/ZhugeEX/status/1397650874378465281?s=20

Lootboxes

Ultimate Team is al een lange tijd het doelwit van diverse kritieken van spelers, maar ook van autoriteiten. De pakketjes zijn namelijk lootboxes, betaalde pakketjes die spelers de kans bieden om een kaart van veel waarde te krijgen. Het grootste nadeel van lootboxes is dat deze erg verslavend zijn, en technisch gezien gokken zijn.

FIFA focust zich op een relatief jonge doelgroep, dus velen vinden deze manier van geld verdienen dan ook onethisch van het bedrijf. Eerder legde de Nederlandse Kansspelautoriteit EA al een dwangsom van tien miljoen euro opgelegd.

Stijn van Steenbergen
Stijn van SteenbergenRedacteur/Media ProducerSchrijft over van alles en nog wat, met een passie voor de ontwikkeling van esports binnen Nederland en video content
Stijn van SteenbergenStijn van SteenbergenStijn van Steenbergen