Nieuws

Epic Games haalt Fortnite voorgoed weg uit China

Epic Games haalt Fortnite voorgoed weg uit China

Ontwikkelaar en uitgever Epic Games heeft bekendgemaakt dat Fortnite niet langer speelbaar zal zijn in China. De battle royale-game was sinds april 2018 beschikbaar als beta-test in het Aziatische land, maar werd er nooit officieel uitgebracht. In een officiële verklaring op de Chinese website van Fortnite heeft Epic Games aangegeven dat er vanaf 1 november geen nieuwe spelers meer zijn toegelaten en dat de Chinese Fortnite-servers uitgeschakeld zijn vanaf 15 november.

Embedded content: https://twitter.com/iFireMonkey/status/1460080918882828290?s=20

Hoewel Epic Games geen duidelijke reden gaf voor het sluiten van de Fortnite-server in China, zijn er wel een aantal mogelijke factoren te noemen. China stelde eerder dit jaar namelijk strenge gaming-restricties in voor minderjarigen, waarbij zij nog maar één uur per dag mogen gamen. Dat ene uurtje, dat vast staat tussen 8 en 9 uur 's avonds, geldt bovendien enkel voor weekenden en feestdagen.

De Chinese gamingmarkt

Hoewel veel Chinese gamebedrijven gehoor hebben gegeven aan de strenge overheidsregels, zijn er ook veel (voornamelijk buitenlandse) partijen die hebben besloten om een stapje terug te zetten in de Chinese gamingmarkt. De regels maken het voor deze bedrijven namelijk lastig om in China te opereren.

Epic Games moest bijvoorbeeld een aangepaste versie van Fortnite gebruiken in China, genaamd “Fortress Night”: in deze versie werkten onder meer het verdienmodel van geld en XP heel anders. Bovendien werden veel skins uit de oorspronkelijke game gecensureerd of verwijderd. Volgens Daniel Ahmad, een expert op het gebied van de Chinese gaming-industrie, was Fortnite nooit volledig goedgekeurd door de Chinese overheid.

Embedded content: https://twitter.com/ZhugeEX/status/1455140147444453382?s=20

Dat heeft er waarschijnlijk toe geleid dat Epic Games nu het besluit heeft genomen Fortnite terug te trekken uit China. Opvallend is dat China, ondanks de strenge gaming-restricties, volgend jaar ook het gastland is van de Asian Games 2022: bij dit grote sportevenement in Hangzhou doen voor het eerst acht games, waaronder de mobiele battle royale-game PUBG MOBILE, mee als medaille-evenementen.

Guus Weggemans
Guus WeggemansRedacteurWil esports naar een groter publiek brengen, speelt zelf competitief Super Smash Bros Ultimate