Nieuws

Franse psycholoog helpt kinderen afkicken van Fortnite via Zelda

12 februari 2020, 12:20

**De Franse psycholoog Michaël Stora heeft een wel heel bijzondere manier gevonden om kinderen af te laten kicken van Fortnite. Hij laat de kinderen kennis maken met het rustige Zelda: Breath of the Wild.
**

Gamepsycholoog Stora laat kinderen die excessief Fortnite spelen kennis maken met Zelda: Breath of the Wild (BOTW). Volgens Stora is BOTW namelijk een ideale manier om de kinderen tot rust te laten komen. "Waar Fortnite heel impulsief en energiek is brengt BOTW daarentegen veel rust met zich mee", legt hij uit. "Zo wordt in BOTW bijvoorbeeld de verhaallijn boven de gameplay geplaatst." Stora wil de kinderen daarmee laten zien dat niet ieder spel draait om 'het afknallen van anderen'.

Zelda draait volgens de psycholoog namelijk juist om de vooruitgang in het spel, dat op zich weer 'de weg is naar het bereiken van iemands eigen succes'. Stora meent dat zowel de kinderen als de ouders dat gegeven vaak uit het oog verliezen. Daarnaast kaart Stora aan dat de kinderen via de NPC's in het verhaal leren herkennen dat 'ieder personage een co-therapeut kan zijn.' Stora geeft wel aan dat niet ieder kind 'aanhaakt' en met succes behandeld wordt.

Klachten van ouders

Stora begon zijn 'Zelda-therapie' nadat hij veel klachten kreeg van verontruste ouders. Zij gaven aan dat hun kinderen (vaak de jongens) veel Fortnite speelden en dat ook op een problematieke manier deden. De kinderen gaven volgens Stora veel geld uit aan de game en stalen zelfs geld van hun ouders. "Vroeger ging het om kleren of schoenen, tegenwoordig show je dure Fortnite skins en dansjes op het schoolplein."

Stora doet al jaren onderzoek naar de relatie tussen jeugd en videogames. Voorafgaand aan zijn onderzoek heeft Stora jarenlang als consulent voor game-ontwikkelaars als Ubisoft, SEGA en Activision gewerkt.

Bekijk hieronder het interview met Michaël Stora (in het Frans).