Nieuws

MAD Lions beschuldigt G2 Esports van 'illegaal benaderen van spelers'

MAD Lions beschuldigt G2 Esports van 'illegaal benaderen van spelers'

MAD Lions heeft G2 Esports beschuldigd van manipulatie en het ‘poachen’. De huidige LEC-kampioen heeft daarnaast gevraagd om de regelgeving omtrent poaching te herzien, door middel van een stemronde.

Onder poachen verstaat Riot Games het contacteren en recruteren van een lid van een concurrerend team, alsmede een teamlid die zonder toestemming een ander team contacteert om zich daarbij aan te sluiten.

Het stemmen over de kwestie vond plaatst toen de LEC-teams samen kwamen op 2 en 3 september. Het voorstel werd aangenomen door een uitslag van 8 voor en 2 tegen, waarbij G2 en Vitality de teams waren die tegen stemden. Hoewel G2 is beschuldigd laat Riot Games in een verklaring weten dat er momenteel geen onderzoek gaande is.

Huidige regelgeving

Momenteel heeft Riot Games drie verschillende regels en straffen rond poaching.

  1. Indien een speler een andere speler manipuleert om bij een ander team aan te sluiten, zorgt dit voor een minimale schorsing van vijf maanden tot maximaal tien maanden.
  2. Wanneer een niet-spelend lid van een organisatie een speler van een andere organisatie probeert te lokken met een contract of werk aanbiedt krijgt die persoon een onbepaalde maximumstraf.
  3. Een speler of coach mag niet vragen om een baan bij een andere ploeg zonder toestemming van zijn huidige ploeg. Een overtreding zorgt voor een schorsing van minimaal 3 tot maximaal 15 maanden.

  4. Een persoon kan alleen gestraft worden als het incident waarbij een regel overtreden is binnen zes maanden wordt gemeld.

Beschuldigingen

Het League of Legends-team van G2 heeft zich voor het eerst in vijf jaar tijd niet gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap. Het is daardoor onduidelijk wat de toekomst is van de spelers en de coach. Midlader ‘Caps’ heeft een nieuw contract getekend, maar over de overige spelers is nog niks bekend. G2 is volgens verschillende bronnen in gesprek met AD carry ‘Flakked’, die in het tweede team van MAD Lions speelt. Ook zou het team interesse hebben in MAD Lions AD carry ‘Carzzy’, waar de poaching beschuldigingen eventueel uit voortkomen.

Daarnaast is G2 Esports geen onbekende met beschuldigingen rond poaching. In 2016 kwam naar voren dat toenmalig G2-midlaner ‘Perkz’ contact had met botlaners ‘Zven’ en ‘Mithy’, vervolgens kwamen beide spelers bij G2 terecht. In 2018 was Perkz weer in contact met vier spelers waarvan er meerdere uiteindelijk bij het team terecht kwamen. Voor beide incidenten heeft zowel G2 als Perkz geen straf gekregen.

Vincent Le Haen
Vincent Le HaenRedacteurGepassioneerd gamer die graag schrijft over zijn hobby en mensen die daar beter in zijn dan hijzelf
Vincent Le HaenVincent Le HaenVincent Le Haen