Nieuws

GameForce Masters reageert op controverse CSGO-kwalificatietoernooi

27 juli 2019, 13:54

GameForce Masters heeft gereageerd op de ontstane controverse in hun CSGO-kwalificatietoernooi. De organisatie heeft besloten om geen wijzigingen aan te brengen en Vanguard Pro verder te laten spelen. Eén van de spelers van dat team werd beschuldigd van cheaten en had ook geen demo opgenomen, maar na onderzoek neemt GameForce Masters geen extra stappen.

GameForce Masters geeft in een verklaring aan dat ze geen extra stappen zullen ondernemen jegens Vanguard Pro. Eerder kwam er veel kritiek vanuit de hoek van spelers in het toernooi. Dit naar aanleiding van verdenkingen van cheaten jegens speler Janavar.

Na één van de wedstrijden werd er gevraagd naar de demo van de speler. Janavar kon de gevraagde demo niet leveren, waarna er kritiek ontstond op de organisatie van GameForce. Niet alleen kon de speler geen demo's leveren, ook werden oude accounts opgespoord waarin volgens de critici te zien was dat de speler in kwestie een oude VAC-ban had voor cheaten. Spelers vonden dat het team gediskwalificeerd moest worden.

GameForce Masters heeft nu besloten om dit niet te doen, en trekt zelf het boetekleed aan: "We hebben problemen in onze regelgeving gevonden", is er te lezen in de verklaring van de organisatie. "Aan het begin van het volgende kwalificatietoernooi zijn deze problemen opgelost en maken we duidelijk dat in al onze CSGO-kwalificatietoernooien het opnemen van in-eye demo's verplicht is. Dit is iets dat we altijd als vanzelfsprekend zagen, maar hebben verduidelijkt om enige vorm van interpretatie tegen te gaan", aldus de verklaring van GameForce Masters.

GameForce Masters erkent de aantijgingen van cheaten, maar schrijft in hun verklaring dat de ban ondertussen is verlopen. "We hebben ontdekt dat de speler inderdaad heeft gecheat in 2014 en net een ban van twee jaar heeft uitgezeten bij andere Benelux toernooiorganisaties. Aangezien de ban is verlopen mag de speler weer meedoen in hun toernooien. Er is geen bewijs dat de speler recentelijk heeft gecheat."

Davy Sysmans van de organisatie geeft op vragen van Esports Club aan dat GameForce Masters wil proberen om een duidelijke regelgeving te krijgen die in lijn ligt met alle andere toernooiorganisaties. "Ik ben op zich superstreng voor cheaters, en als het aan mij lag zou ik mensen met een VAC-ban permanent bannen, maar dat ligt niet in de lijn van andere toernooiorganisators en we willen [van hun regelgeving] niet te veel afwijken om inconsistentie in de scene zoveel mogelijk te vermijden." 

Volgens Sysmans kwam het verzoek voor de demo ook pas dertig minuten na het aflopen van de wedstrijd. "Toen was de volgende ronde al bezig. Daarna heeft niemand meer om demo's gevraagd, maar waren er wel meldingen over die speler", zegt hij. 

De gehele verklaring van GameForce Masters is hieronder te lezen: 

During the first CS:GO qualifier of the GameForce Masters a complaint was filed stating a player of Vanguard Pro was a cheater, following this complaint we started an investigation. In this investigation we did find that the acused player does indeed have a past record of cheating (2014) and just sat out a 2-year ban with another Benelux tournament organizer. As that ban has expired the player in question is allowed to compete in their tournaments again. There is no proof that the player in question has cheated recently.

Taking all in account we decided that Vanguard Pro is allowed to continue in the qualifier and will face GameFist in the qualifier semi-final.

However, due to the nature of this complaint we found a few flaws in our ruleset, opening the ruleset up for interpretation. Nobody but us, the organisation of the GameForce Masters, is to blame for that and we are working our hardest to eliminate these flaws in our rulesets making abuse of these flaws impossible.

At the start of the next qualifiers, these flaws will have been fixed and we would like to make clear that in all of our CS:GO qualifiers in-eye demos are required, something we always considered as a matter of course but clarified to eliminate any 'interpretative freedom'.

We would like to close out this statement with wishing all competing teams a pleasant remainder of the tournament.

Vanguard Pro zal het dus opnemen tegen GameFist. De winnaar van die wedstrijd zal zich, net zoals MAESTRO, kwalificeren voor de play-offs van GameForce Masters.

Deel: