Nieuws

Hackers stelen grote hoeveelheid data van EA

Hackers stelen grote hoeveelheid data van EA

Een groep hackers beweert een hoop vertrouwelijke data van EA Games te hebben bemachtigd, inclusief de broncode van FIFA 21. Dit meldt Motherboard, de techredactie van nieuwswebsite Vice.

Op een forum voor hackers zegt de groep maar liefst 780 gigabyte aan data van EA in handen te hebben. Onder deze data valt onder andere de broncode van het voetbalspel FIFA 21 en de broncode voor de Frostbite engine, waarmee onder andere het videospel Battlefield gemaakt is.

"Met de broncode kun je gemakkelijk alle functionaliteit van het spel en de spelservers bestuderen. Voornamelijk de logica van het spel, geheime algoritmen en anti-cheat technologieën zijn interessant. Het is dan mogelijk om deze kennis te gebruiken om te zoeken naar kwetsbaarheden, cheat codes te maken en rijk te worden door het delven en verkopen van de in-game valuta, waarbij de regels die door de spelontwikkelaar zijn opgesteld worden omzeild”, aldus Boris Larin, beveiligingsonderzoeker van anti-virus provider Kaspersky.

De hackers hebben nog geen data vrijgegeven, maar wel screenshots gedeeld waarop te zien is dat ze toegang hebben tot de data. Ze proberen de data te verkopen op het forum waarop ze de hack bekendmaakten.

EA heeft bevestigd dat het bericht van de hackers klopt. Omdat er alleen broncode van games en gerelateerde zaken gestolen is, heeft EA geen reden om te vermoeden dat de privacy van gebruikers in het geding is gekomen. EA is in samenwerking met de autoriteiten bezig om het incident te onderzoeken.

Broncode stelen

EA is niet de eerste spelontwikkelaar die dit jaar het slachtoffer is van een hackaanval. In februari werd spelontwikkelaar CD Projekt Red, bekend van The Witcher-spellen en Cyberpunk 2077, slachtoffer van een ransomware-aanval. Bij deze aanval zou ook de broncode van Cyberpunk 2077 gestolen zijn. CD Projekt Red meldde eveneens dat er geen gegevens van gebruikers gestolen was.

Bij een ransomeware-aanval worden bestanden op de servers van bedrijven of individuen gekaapt. Deze bestanden zijn alleen terug te krijgen door losgeld te betalen aan de hackers, vaak in de vorm van cryptovaluta. Bij EA lijkt het echter om een hack te gaan waarbij alleen data buit is gemaakt, en geen gijzeling van bestanden.

Remco Belonje
Remco BelonjeRedacteurHearthstone-redacteur, zou willen dat zijn reactiesnelheid goed genoeg was voor shooters
Remco BelonjeRemco Belonje
Ramon Pützfeld
Ramon PützfeldHoofdredacteurSchrijft graag over hardware en shooters, stiekem verliefd op MMORPG's.
Ramon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon Pützfeld