Nieuws

Titelhouder mCon verslaat PSV in de Dutch League Country Finals

Esports ClubEsports Club

De finale van de Dutch League is gewonnen door het team van mCon LG Ultragear. In de Country Finals namen zij het op tegen de spelers van PSV Esports, die werden verslagen met 3-2. Door de overwinning kwalificeert mCon zich wederom voor het aankomende seizoen van European Masters, waar de beste teams uit alle nationale en regionale competities in Europa het tegen elkaar opnemen.

Het is de laatste finale in de geschiedenis van de Dutch League: deze gaat namelijk fuseren met de Belgian League tot een Benelux-competitie. Daardoor vinden er ook een aantal wijzigingen in het deelnemersveld plaats, voornamelijk bij teams die eerst in de Dutch League meespeelden. PSV Esports en mCon LG Ultragear blijven actief in het aankomende eerste seizoen van de Benelux-competitie.

Vorige keer speelden PSV en mCon ook in de finale van de Dutch League: toen versloeg mCon Rotterdam met 3-1 PSV Esports, nadat PSV eerder in het seizoen redelijk dominant was als titelhouder destijds.

Ping issues

Door technische problemen kreeg game één na een tijdje wachten een remake. Daarna duurde het nog langer voordat de game echt kon beginnen, aangezien er ping issues waren in de 'tournament realm': een losse server die Riot Games speciaal voor toernooien gebruikt. De spelers, casters en andere aanwezigen hielden de goede moed er echter in, en ruim twee uur later dan gepland kon de finale alsnog van start gaan.

Na een early game waarin beide junglers sterk begonnen nam mCon de leiding met een aantal teamfights, maar PSV sloeg terug en kreeg langzamerhand Ryze en Ezreal online. PSV ging echter te greedy im de tegenaanval na een aanvankelijk mislukte engage van mCon, waardoor dat laatste team de eerste game pakte.

Minder risico

De tweede game ging een stuk langzamer en beide teams gingen gelijk op. Na de verkeerd genomen risico's van game 1 wilde PSV het rustiger uitspelen. Dat betaalde zich uit: PSV was een stuk sterker in de teamfights, maar mCon gaf zich niet eenvoudig gewonnen.

Toch trok PSV aan het langste eind: toen het team uit Eindhoven ver voorstond, ging Kruimel voor een risky ultimate met Ryze in de basis van mCon. Hoewel het hele team van PSV in een Bullet Time-ultimate van Miss Fortune belandde, overleefden ze dit en pakte PSV game twee. Daardoor kwam de set op een 1-1 score en werd het in principe een best-of-3: beide teams moesten nog twee games winnen om de titel te claimen.

Comfort picks op top

Beide teams gingen voor game 3 voor veilige picks op top: de comfort picks Camille en Darius kwamen uit voor PSV en mCon, die beide ook zeker hun impact hadden op de game. Het leek erop dat mCon een monopolie had op objectives: met een early mountain soul en een herald die twee mid towers pakte werd het een dominante game voor mCon. Matchpoint, met een 2-1 lead voor het Rotterdamse team.

PSV was echter nog niet klaar: game 4 stond in het teken van een early lead voor de Viktor en Tristana van PSV. Hoewel mCon nog een kleine comeback maakte door een slechte teamfight voor PSV onder de tweede mid tower van mCon, won PSV alsnog de game door de latere fights eenvoudig af te maken.

Game vijf

Het kwam dus aan op een vijfde game, waarin het alles of niets was voor zowel PSV als mCon. De laatste game ging tamelijk rustig na een aanvankelijk sterke start van PSV. Ook bestond de draft uit veel comfort pick-champions. Op den duur wist mCon meer drakes en heel veel towers te pakken en de basis van PSV open te leggen, maar teamfights kon mCon niet echt winnen.

Guus Weggemans
Guus WeggemansRedacteurWil esports naar een groter publiek brengen, speelt zelf competitief Super Smash Bros Ultimate