Nieuws

Fnatic pakt ten koste van G2 derde EU-ticket voor LoL Worlds

Fnatic pakt ten koste van G2 derde EU-ticket voor LoL Worlds

De twee Europese esportsorganisaties G2 Esports en Fnatic hebben gevochten voor een laatste kans op kwalificatie voor Worlds 2021, het wereldkampioenschap van League of Legends. In de bloedstollende halve finale van de lower bracket in de LEC Summer 2021 playoffs brachten de twee fan-favorieten het naar game vijf, waarbij Fnatic uiteindelijk de set wist te winnen. Daarmee heeft Fnatic zich ternauwernood gekwalificeerd voor Worlds 2021, terwijl G2 dit jaar voor het eerst in de geschiedenis van de organisatie niet aanwezig is op het wereldkampioenschap League of Legends.

Eerder kwalificeerden Rogue en MAD Lions zich als eerste twee LEC-teams voor Worlds 2021. Rogue versloeg daarvoor Misfits Gaming, terwijl MAD Lions G2 naar de verliezersbracket stuurde. MAD Lions versloeg vervolgens Rogue met 3-0 en wacht in de finale op de laatst overgebleven uitdager uit de verliezersbracket.

De run van Fnatic

Fnatic begon de LEC Summer 2021 playoffs al in de verliezersbracket, omdat het team zich als vijfde plaatste in de eindstand van het afgelopen LEC-seizoen. De eerste tegenstander van playoffs, Team Vitality, werd ternauwernood verslagen door Fnatic met een 3-2 score. Ook tegen Misfits werd het spannend: opnieuw ging de set naar game vijf, maar Fnatic bleef in de race voor een ticket naar Worlds.

G2 Esports, sinds jaar en dag dé rivaal van Fnatic, was de volgende tegenstander in de verliezersbracket van playoffs. Dat betekende dat slechts één van deze twee organisaties, die sinds jaar en dag beschouwd worden als 'vaste gasten' op Worlds, afreist naar de vijf Chinese steden waar dit jaar het wereldkampioenschap wordt gehouden.

Knotsgekke set

De wedstrijd tussen G2 en Fnatic werd er eentje om niet snel te vergeten: in de knotsgekke set pakte G2 de eerste game, maar sloeg Fnatic daarna terug met een dominante early-game waarin de Tristana van Upset al snel niet meer te stoppen was.

Game drie werd een waar spektakel voor de kijkers, waarin Fnatic opnieuw sterk aan de game begon met de aggressieve Pyke van Hylissang en een outplay op de toplane. Over en weer werden er kills opgepakt en Fnatic stond aan de poorten van de vijandelijke basis, maar na een lange zit wist G2 game drie te winnen. Game vier was een herhaling van game twee, waarin Fnatic opnieuw in rap tempo de game naar zich toe trok en de set naar game vijf wist te brengen.

Nadat Silver Scrapes werd afgespeeld, begon de laatste game van de set: de teams kozen voor Ryze en Twisted Fate om vanaf de midline de map te controleren. Adam kreeg zijn favoriete champion Darius, waarmee hij Fnatic op weg bracht naar de overwinning.

Play-in evenement

Fnatic neemt het op tegen Rogue om te bepalen welk team MAD Lions mag uitdagen in de finale. Ook gaat de top twee van de LEC direct door naar het hoofd-evenement van Worlds 2021. Het team dat als derde eindigt in de LEC-playoffs, zal zich eerst door het Worlds play-in event moeten worstelen: dit is waar teams uit minder vertegenwoordige regio's en de laagst gekwalificeerde teams uit grotere regio's het tegen elkaar zullen opnemen.

Guus Weggemans
Guus WeggemansRedacteurWil esports naar een groter publiek brengen, speelt zelf competitief Super Smash Bros Ultimate