Nieuws

Maoan van Beyond Gaming geschorst van LoL Worlds na matchfixing

Maoan van Beyond Gaming geschorst van LoL Worlds na matchfixing

Maoan, de midlane-speler voor het League of Legends-team van Beyond Gaming, is door Riot Games geschorst voor de rest van het internationale kampioenschap Worlds 2021. De speler uit Taiwan wordt verdacht van het doorgeven van informatie over de mogelijke champion-keuzes van Beyond Gaming aan een vriend, zodat deze daarop kon wedden. Die actie is volgens Riot Gaming inbreuk op Regel 9.3 van de 2021 World Championship Ruleset, die "associatie met gokken verbiedt" voor spelers en andere teamleden.

Embedded content: https://twitter.com/lolesports/status/1446607587626176516?s=20

Vals spel en matchfixing zijn problemen die regelmatig terugkeren bij esports, zeker nu er steeds grotere bedragen in omgaan. Eerder werden er drie Singaporese Valorant-spelers gebanned voor matchfixing in de regionale competitie. Ook in CS:GO werden twee spelers verbannen omdat ze expres hun team wilden laten verliezen, om zo geld op te strijken uit een weddenschap.

Beschuldigingen tegen Maoan

De beschuldigingen van matchfixing verschenen voor de aankondiging van LoL Esports al op sociale media als Twitter. Xue “DinTer” Hong-Wei, de baas van Beyond Gaming, zou hebben gezegd dat hij Maoan ging ontslaan. De teambaas bevestigde later op Facebook dat er inderdaad een onderzoek gaande was naar Maoan vanwege beschuldigingen van het lekken van informatie, om daar vervolgens mee geld op te strijken uit gokken. DinTer verontschuldigde zich tegenover de fans voor het voorval.

Embedded content: https://twitter.com/Reirachuu/status/1446571893339803650?s=20

Beyond Gaming is nog in de race voor een plek in de groepsfase van Worlds 2021. Het team uit de Pacific Championship Series-regio wist ternauwernood het Turkse Galatasaray Esports te verslaan, nadat Beyond Gaming al met veel moeite uit play-in groep A kwam. Het team moet het nu opnemen tegen het Koreaanse Hanwha Life Esports om nog te kunnen kwalificeren voor de groepsfase.

Beyond Gaming heeft een zesde speler meegenomen naar Worlds: Hsieh “PK” Yu-Ting, die toplane speelt. Het team zal dus één speler moeten herplaatsen naar de midlane, ook al is dat niet de voorkeursrol van alle overgebleven spelers van Beyond Gaming. Verder is PK ook een speler met weinig ervaring. Er zal dus een wonder moeten plaatsvinden als Beyond Gaming nog kans wil maken om Hanwha Life te verslaan.

Guus Weggemans
Guus WeggemansRedacteurWil esports naar een groter publiek brengen, speelt zelf competitief Super Smash Bros Ultimate