Nieuws

Schalke 04 verkoopt plek LEC voor 30 miljoen euro

Schalke 04 verkoopt plek LEC voor 30 miljoen euro

De Duitse voetbalclub FC Schalke 04 heeft bekend gemaakt dat het definitief stopt met deelname aan de LEC, de Europese topcompetitie voor League of Legends. De plek die daarmee vrijkomt gaat de Duitse club verkopen voor ruim dertig miljoen euro.

Max Backhaus, Schalke-reporter bij het grootste Duitse dagblad BILD, bevestigde het nieuws op Twitter. Hij noemt dat Schalke de plek gaat verkopen aan een investeerder, waarmee de Duitse club 22 miljoen euro winst maakt: Schalke kocht de LEC-plek in 2019 voor 8 miljoen euro. Backhaus beweert dat het geld nu hard nodig zou zijn om de club overeind te houden: hij verwacht namelijk dat een plek in de LEC steeds meer waard gaat worden.

Financieel hard geraakt

Er gingen al langer geruchten rond dat Schalke 04 van plan was te stoppen met het League of Legends-team. De organisatie, die traditioneel gold als een van de beste voetbalclubs in Duitsland, degradeerde afgelopen seizoen uit de Bundesliga, de hoogste Duitse voetbalcompetitie. Daarnaast werd Schalke, net als veel andere voetbalclubs, financieel hard geraakt door de coronacrisis.

Schalke 04 draait sinds 2016 mee in de Europese topcompetitie League of Legends, de LEC; toen kocht de club de plek van Elements, het team dat eerder onder de naam van esportsorganisatie Alliance speelde. Het team van Schalke behaalde in recente jaren consistente resultaten in de middenmoot van de LEC, met als hoogtepunten de derde plek in de 2019 LEC Summer Playoffs en de LEC Regional Finals van datzelfde jaar.

Nog veel onduidelijk

Welke organisatie de plek van Schalke 04 in de LEC gaat overnemen, is nog niet bekend gemaakt. Geruchten spreken over een mogelijke terugkeer van het Spaanse Giants Gaming of de komst van de Franse EU Masters-kampioen Karmine Corp naar de LEC. Ook is het nog niet duidelijk wanneer de transitie precies plaatsvindt: Het LEC 2021 Summer Season is pas net begonnen op 11 juni.

ArticleHeader LECSummerStart (1)

Verder is het nog even afwachten wat de exit van Schalke precies gaat betekenen voor de spelers die nu onder contract staan bij de Duitse club. De Nederlandse jungle-speler Kirei is bijvoorbeeld net aan zijn tweede LEC-avontuur begonnen bij Schalke 04 Esports.

Guus Weggemans
Guus WeggemansRedacteurWil esports naar een groter publiek brengen, speelt zelf competitief Super Smash Bros Ultimate