Nieuws

Aziatische clash in finale wereldkampioenschap League of Legends

Riot Games

De halve finales zijn gespeeld en er zijn nog twee teams overgebleven die kans maken op de eindoverwinning van Worlds 2021. Edward Gaming en Damwon Kia wisten in de halve finale van hun concurrentie te winnen en zich zo te plaatsen voor de finale van het grootste esports toernooi in de wereld.

De twee teams maken de verwachtingen meer dan waar, beide teams wisten de summer split in hun regio’s te winnen en kwamen als eerste seed naar het wereldkampioenschap. Aankomende zaterdag gaan de twee Aziatische teams de strijd aan voor de Summoner’s Cup. Maar wie maak het meeste kans op de titel?

Edward Gaming

Het Chinese Edward Gaming werd in groep B geplaatst met T1, 100 Thieves en DFM en werd tweede achter het Koreaanse team. De LPL-kampioen werd in de kwartfinale gekoppeld aan Royal Never Give Up en wist met 3-2 te winnen van de MSI-kampioen. In de halve finale moest EDG afrekenen met het Koreaanse Gen.G Esports, en ook deze serie werd met 3-2 gewonnen.

Het zwakke punt van EDG is de topside van de map, hoewel Flandre het erg goed doet dit toernooi behoort hij niet tot de absolute wereldtop en dit geldt ook voor de jonge jungler Jiejie. EDG heeft echter met Scout een erg sterke en stabiele midlaner en daarnaast heeft het team met Viper en Meiko op papier de beste botlane ter wereld. De botlane heeft in sommige games daadwerkelijk laten zien dat ze het beste duo in de wereld zijn, maar ook wat steken laten vallen. Om de finale van Damwon te winnen moet het duo consistent op het hoogste niveau spelen om kans te maken op de titel.

Damwon Kia

Het Koreaanse superteam begon het avontuur van Worlds in groep A en werd daar ongeslagen eerste. In de kwartfinale werd DK gekoppeld aan de Europese kampioen Mad Lions, het Koreaanse team wist gemakkelijk te winnen. Op weg naar de finale moest DK alleen nog afrekenen met T1. Iets waar de LCK-kampioen meer moeite mee had dan ze van te voren misschien hadden gedacht. Het team verloor hun eerste twee games van het toernooi maar won de serie met 3-2.

De regerend wereldkampioen heeft met Canyon en Showmaker het beste jungle-mid duo in de wereld en probeert met deze twee spelers het verschil te maken in de early game. Khan heeft dit toernooi veel indruk gemaakt en is momenteel misschien wel de beste toplaner. De botlane is echter altijd het zwakke punt geweest van Damwon, hoewel Ghost dit jaar veel verbetering heeft doorgemaakt.

Verwachting

Damwon Kia is nog steeds de torenhoge favoriet, maar EDG heeft met Viper en Meiko een sterk voordeel in de botlane. Als de LPL-kampioen het voor elkaar kan krijgen om de topside van Damwon in toom te houden is het mogelijk dat EDG er met de titel vandoor gaat. Scout heeft dit toernooi bewezen zijn mannetje te kunnen staan tegenover de beste midlaners in de wereld. Het grote voordeel van DK ligt echter in te topside van de map. Canyon en Khan zijn absolute wereldklasse en het top-jungle duo van EDG is van iets lager niveau. Doordat het ene team een botside focus heeft en het andere team zich focust op de topside zal het een interessante match up worden. Het wordt misschien de eerste finale sinds 2016 die tot game vijf gaat komen, maar de verwachting is dat Damwon Kia uiteindelijk hun titel prolongeert.

De finale is zaterdag 6 november vanaf 13.00 te zien via het YouTube- en Twitch-kanaal van League of Legends, daarnaast kunnen fans de finale ook via de website kijken om zo leuke extra's, zoals de nieuwe Jarvan IV skin, te krijgen.

Vincent Le Haen
Vincent Le HaenRedacteurGepassioneerd gamer die graag schrijft over zijn hobby en mensen die daar beter in zijn dan hijzelf
Vincent Le HaenVincent Le Haen