Nieuws

DWG KIA schakelt T1 uit in spannende halve finale Worlds 2021

Riot Games

De halve finale van Worlds 2021, het grootste League of Legends-toernooi van het jaar, is gewonnen door DWG KIA. Het Koreaanse onderonsje tegen T1 eindigde in een score van 3-2. Met de overwinning kwalificeert DWG KIA, de kampioen van Worlds 2020, zich wederom voor de grote finale op Worlds 2021, waar zij het zullen opnemen tegen de winnaar van EDG tegen Gen.G. Die teams spelen hun halve finale op 31 oktober vanaf 14:00.

De halve finales van Worlds 2021 zijn het decor van drie Koreaanse LCK-teams en één team uit de Chinese competitie LPL. In de kwartfinales werden de laatste twee Westerse teams, het Spaanse MAD Lions uit de Europese LEC en het Amerikaanse LCS-team Cloud9, overtuigend uitgeschakeld. Op 6 november vinden de finales van Worlds 2021 plaats: deze kun je ook komen kijken in ruim 17 Pathé-bioscopen in heel Nederland.

Game 1: Botside vs topside-focus

Game één tussen DWG KIA en T1 stond in het teken van acties en reacties door beide junglers. Waar T1 Oner zich vooral richtte op de topside van de map om de Lucian van Damwon's toplaner Khan in toom te houden, ging Canyon juist op pad om het de botlane van T1, dat wordt gezien als het sterke punt van het team, heel moeilijk te maken. T1's sterspeler op de midlane Faker kreeg first blood met Ryze door naar de toplane te gaan met Oner.

Al snel bouwde Canyon met zijn Lee Sin echter een flinke lead op en zorgde hij ervoor dat de Jhin van botlaner Ghost een gold lead kon opbouwen. DWG KIA nam al snel de controle over meerdere map objectives als Rift Heralds en Dragons. De focus van Canyon op de botlane bleek zijn vruchten af te werpen: vrijwel alle lanes van T1 kwamen achter te staan en DWG KIA pakte uiterst dominant en gecontroleerd pick na pick. De eerste overwinning van de set ging overtuigend naar DWG KIA.

Game 2: Draven & Yasuo

De tweede game begon al goed voordat het eigenlijk van start was gegaan: DWG KIA's botlane koos voor Draven en Alistar, terwijl T1's Canna Yasuo ging spelen op de toplane.

Een vroege dive van Oner's Lee Sin, vergezeld door Keria's Rakan, pakte ShowMaker op als first blood onder de mid-toren. Dat gaf T1 een kleine voorsprong, waarmee ze onder andere de eerste Rift Herald pakten. Een teamfight op top die aanvankelijk goed begon voor T1, bereikte uiteindelijk niet veel. Er onstond een lange standoff op mid, waarin beide teams niet de eerste fout wilden maken. Uiteindelijk wist DWG KIA een kill te pakken, waardoor Ghost's Draven 855 gold kreeg.

Het tij leek echter te keren toen T1 een belangrijke teamfight won, doordat Faker achter DWG KIA teleporteerde en het team in het nauw bracht met zijn Lissandra. Toch was het gevecht nog erg close en leek de overwinning nog verre van gegarandeerd voor T1. Daarna volgden enkele pogingen om de Baron te pakken van beide teams, maar het bleef onverminderd spannend en onbeslist. Uiteindelijk wist Oner de Baron te stelen van DWG KIA en schakelde T1 het hele team van de regerend wereldkampioenen uit. Voor het eerst verloor DWG KIA een game op Worlds 2021.

Game 3: Geleidelijke lead en Zilean

Hoewel de derde game begon met een relatief vroege kill van Showmaker's Syndra en Canyon's Jarvan IV op de Ryze van Faker, verliep de game aanvankelijk relatief rustig nadat beide teams in het begin niet committen op een level 1-teamfight in de toplane.

Een team dive van DWG KIA op mid verliep niet helemaal volgens plan, maar de schade bleef beperkt met een één voor één-trade van beide toplaners. Gelukkig voor DWG KIA konden ze met de Rift Herald nog veel tower plates pakken op mid. Geleidelijker aan kreeg DWG KIA steeds meer controle over de map en objectives, onder meer door een gewonnen teamfight voor de tweede Rift Herald. Toch pakte T1 net aan de leiding terug door in een aantal teamfights picks op te pakken.

De Zilean van T1's support Keria bleek een letterlijke game changer te zijn: hij initieerde een teamfight met twee bommen op Showmaker en al snel maakte T1 korte metten met het team van DWG KIA. Toch gaf dat team zich niet eenvoudig gewonnen. De basis van DWG KIA was echter in gevaar en T1 wist met een Baron alle inhibitors te pakken. Een dive van Canna's Kennen in het team van DWG KIA verzegelde de tweede overwinning voor T1 in de set. Faker en zijn team van jonge talenten stonden op het punt de finale te halen en de regerend wereldkampioen uit te schakelen.

Game 4: Mid diff

De vierde game zag een aantal wijzigingen in de draft van met name DWG KIA: Khan koos Gragas en Canyon maakte de jungle onveilig met Qiyana, een populaire pick tijdens Worlds. Tegelijkertijd koos T1 voor een relatief veilige Lucian/Lulu botlane. DWG KIA stelde de eerste Rift Herald veilig zonder al te veel weerstand van T1 en wist de game geleidelijk over te nemen met veek agressieve plays.

Het zat vooral Faker echt niet mee in deze game: terwijl ShowMaker los ging met LeBlanc, kreeg de veteraan van T1 maar geen mogelijkheid om veilig te farmen of kills op te pakken.

Het leek erop dat game vijf tussen DWG KIA en T1 onvermijdelijk zou worden. DWG KIA scoorde een Ace op het team van T1 en pakte comfortabel de Baron, waarna de overwinning voor het grijpen lag. Met een totaalscore van 18-1 voor DWG KIA en 11/0/3 op ShowMaker was dit de meest dominante game van de set. De score was 2-2 en een allesbeslissende game vijf tussen de twee grootmachten van de LCK stond vast.

Game 5: Geen Jhin, veel nieuwe picks

De draft van game vijf stond in het teken van de afwezigheid van Jhin, die in de eerdere games telkens veel succes beleefde bij zowel DWG KIA als T1. In plaats daarvan ging T1 voor een Aphelios/Zilean botlane, terwijl DWG KIA koos voor Ziggs/Rakan. Ook de midlane werd opgeschud, met Faker's Azir tegen ShowMaker's Zoe. Beide teams gingen voor een rustige en gecontroleerde early game: de inzet was natuurlijk hoog in de allerlaatste game van de set.

Het eerste slachtoffer viel op de toplane: de Graves van Khan werd gepakt door een gank van Oner's Xin Zhao, die zo first blood voor T1 veilig stelde. DWG KIA wist echter ook hun picks te vinden op top en bot, waardoor de game zo goed als gelijk bleef in het begin. Het bleef een rustige game, die vooral draaide om vision-controle over de map. DWG KIA kwam aan de Dragon Mountain Soul, maar het bleef onverminderd spannend met veel gevechten rond de Baron.

Uiteindelijke pakte T1 de Baron, maar dat ging ten koste van het hele team: het leek er op dat DWG KIA daarmee de game kon eindigen, maar ze wisten één nexus-toren weg te halen voordat T1 terugkeerde vanuit de Fountain. Het was nog niet voorbij. Dat was het wel toen DWG KIA de Elder Drake forceerde en T1 afstrafte toen zij niet de steal wisten te krijgen. Daarmee plaatste DWG KIA zich opnieuw voor de finale van Worlds en lag T1 er na een zeer competitieve set toch echt uit.

Guus Weggemans
Guus WeggemansRedacteurWil esports naar een groter publiek brengen, speelt zelf competitief Super Smash Bros Ultimate