Nieuws

Milan van Valkenhoef: "Rainbow Six in de Benelux gaat echt ontploffen in 2020"

Beeld: Melvin MastBeeld: Melvin Mast

Milan van Valkenhoef is al drie jaar actief bij Ubisoft als Esports en Live Brand Manager voor Rainbow Six: Siege. Met de finale van de Benelux League in de Esports Game Arena viert hij het vierde succesvolle seizoen van de competitie. Wij spraken hem tijdens dit evenement over esports in de Benelux en de toekomst van de Rainbow Six: Siege Benelux League.

Wanneer we Van Valkenhoef vragen naar de stand van esports in de Benelux, geeft hij aan dat het grootste probleem een kwestie van mentaliteit is. "Ik denk dat we als Benelux gewoon achterlopen omdat we überhaupt als esports-regio achterlopen. Als je ons vergelijkt met een regio als Scandinavië zijn die veel meer pc-minded, alles is digitaal, zij zitten veel meer in die mindset."

Volgens Van Valkenhoef ligt het probleem echter niet alleen in de landsmentaliteit, maar ook in die van de spelers. "Spelers hebben nog niet altijd door wat je ervoor moet overhebben om echt iets te bereiken. Vaak gooien ze na een paar verloren wedstrijden al de handdoek in de ring. Ook de ouders en familie die meekijken, die zien het nog niet: die vinden esports maar raar."

Niet opgeven

De oplossing voor dit gebrek aan mentaliteit moet echter vooral uit de industrie komen. "Ik denk dat iedereen daar een rol in heeft. Spelers moeten niet opgeven en door blijven gaan. Casters spelen daar ook een rol in, die hebben nu meer mogelijkheden om full-time aan de slag te gaan en meer te investeren in hun ontwikkeling. Organisaties worden groter en dus professioneler. In het geval van Siege bestaan we pas vier jaar, wat vrij jong is voor een esport, dus ook wij als Ubisoft hebben nog een hoop te leren," aldus Van Valkenhoef.

Zijn rol als esports-manager voor Rainbow Six: Siege is daarin een belangrijke. "We hebben in de Benelux bizar veel actieve spelers, maar dan hebben we het alleen over spelers, niet esporters. Voor mij wordt het doel om die mensen die Siege spelen, maar nog niet als esport bekijken te overtuigen om de game ook te bekijken of te spelen als esport. We hebben een grote community, maar we moeten die overtuigen dat esports voor hen ook echt iets heel leuks is."

Knallen in 2020

Toch ziet hij de toekomst van Rainbow Six in de Benelux hoopvol in: "We zijn wel ontzettend aan het groeien in de Benelux. Waar we ongeveer drie jaar geleden nog toernooien organiseerden waar drie teams aan meededen, hebben we nu een team uit de Benelux dat twee seizoenen Challenger League heeft gespeeld, wat het een-na-hoogste niveau in heel Europa is. We hebben een caster die een groot internationaal toernooi heeft gecast. Ik denk dat vandaag ook een heel mooi voorbeeld is. We hebben hier nu bijna 100 man zitten, dat was twee jaar geleden heel anders."

Met de finale van de Benelux League als afsluiter voor Rainbow Six: Siege in 2019 kijken we natuurlijk naar de toekomst. Van Valkenhoef gaf al een klein tipje van de sluier voor 2020. "We hebben uiteraard plannen, maar daar mag ik nog weinig over zeggen. Maar ik kan wel zeggen dat er grote dingen gaan gebeuren, de Benelux gaat wel echt ontploffen volgend jaar voor Rainbow Six."