Nieuws

Nederlandse esportscampus H20 aangekondigd

Nederlandse esportscampus H20 aangekondigd

Er komt een esportscampus in Purmerend. Het voormalige schoolgebouw en de daarbij behorende sporthal Regio College en De Koogmolen worden omgetoverd tot de H20 Campus, een project dat Nederland qua esports op de kaart moet zetten. Naast de mogelijkheid voor gamers om zichzelf te ontwikkelen als professionele speler biedt de locatie ook de mogelijkheid voor grootschalige evenementen dankzij een arena. Ook wil H20 helpen om de passie van jongeren te laten floreren in toekomstig werk, of dat nu in esports of een ander vakgebied is.

Het is nu nog een typische gymzaal, maar als het aan H20 ligt, staan we ons te vergapen aan dé locatie dat het kloppende hart van esports in Nederland gaat worden. Zelf omschrijven ze het als het 'Papendal voor esports en gaming'; een locatie waarin toekomstige topspelers naar hartenlust kunnen trainen en zich voorbereiden op grote toernooien. Toernooien die wellicht in datzelfde gebouw zullen plaatsvinden. 

H20, spreek uit als Age Twenty, is woensdag officieel aan de pers geïntroduceerd. Het is een samenwerking tussen de gemeente en H20 om esports in Nederland te stimuleren. De naam heeft meerdere lagen. Ten eerste de Engelse uitspraak, Age Twenty, dat een duidelijke indicatie is voor de doelgroep. Ook lijkt H20 op H2O, of water. Dat slaat op de regio waarin Purmerend ligt: Waterland.

Hoewel de naam leuk gevonden is, gaat het er natuurlijk om wat er te doen is. De organisatie gaat de gebouwen van het Regio College, een slordige 10.000 vierkante meter, ombouwen tot een esports-stadion en een gaming club opstarten waarbij er begeleiding komt van professionele esporters. Ook willen ze de jeugd helpen om hun passie voor gamen en de vaardigheden die ze daarbij leren effectief te gebruiken in hun latere werk, en natuurlijk een plek bieden waar je kan samenkomen met vrienden om wat te gamen. Bovendien kunnen techbedrijven die een affiniteit met esports hebben, kantoorruimtes huren voor hun bedrijven. Zolang het bedrijf zich bezighoudt met jongeren en esports, kunnen ze een plek vinden bij H20. 

In de gymzaal waren her en der wat racing pods geplaatst, en ook was de game Exodus Burned te spelen. Een 'full-body VR experience'. De game zelf zag er leuk uit, maar was voornamelijk ter indicatie van wat gaat komen. De mogelijkheid voor iedereen, jong en oud, om je uit te leven. Hoewel deze eerste introductie dus nog weinig concrete beelden opleverden, ging het er vooral om dat duidelijk was wat de visie van H20 is. Een langdurige samenwerking met de gemeente om esports eindelijk serieus op de kaart te zetten in Nederland en ervoor te zorgen dat we ook in de 21e eeuw topprestaties blijven afleveren. Of dat nu in de echte sport is, of in esports.