Nieuws

Özil verwijderd uit Chinese FIFA Online en PES 2020 na uitspraken over Oeigoeren

19 december 2019, 09:59

Mesut Özil is in China niet meer speelbaar in zowel FIFA Online als meerdere versies van PES 2020. De middenvelder van Arsenal is uit de games verwijderd naar aanleiding van een post op social media waarin de voetballer protesteerde tegen de manier waarop China de Oeigoerse bevolking behandelde in haar land.

De 31-jarige middenvelder postte op social media een statement waarin hij protesteerde tegen de opsluiting van de Oeigoerse bevolking in Chinese detentiekampen. Hij schreef onder andere: "Korans worden verbrand, moskeeën en scholen worden gesloten, heilige mannen worden gedood. Ook moeten mannen naar detentiekampen en worden de vrouwen gedwongen om met Chinese mannen te trouwen." Mesut Ozil is zelf van Duits-Turkse afkomst en in Turkije zijn er sterke banden met de Oeigoerse moslimbevolking.

Sportieve geest geschonden

De middenvelder van de 'Gunners' is nu in China uit zowel FIFA Online als PES 2020 en PES 2020 Mobile gehaald en kan niet meer gespeeld worden. In een reactie liet NetEase, de Chinese uitgever van Pro Evolution Soccer weten dat 'de uitspraak van Özil de Chinese fans heeft geraakt en het de sportieve en vredelievende geest van sport schendt'. Het is niet bekend of Özil in de toekomst weer in China speelbaar gaat worden.

Marco van Basten

Het is niet voor het eerst dat een speler uit een voetbalgame wordt verwijderd. Begin deze maand kwam Marco van Basten in opspraak door 'Sieg heil' te zeggen in een live-uitzending van FOX Sports. De oud-voetballer is vervolgens door EA Sports digitaal geschorst en kan in FIFA 20 niet meer verkregen worden uit FIFA Ultimate Team packs, SBC's en in FUT Draft. De community reageerde overwegend verbaasd en vond de schorsing onterecht.

Beter worden in FIFA? Check eens de FIFA 20 coaching van The Guide. Blijf altijd op de hoogte van het laatste FIFA nieuws en volg ons ook op Twitter en Instagram.

Deel: