Nieuws

PUBG MOBILE aangekondigd als onderdeel van de Asian Games 2022

PUBG MOBILE aangekondigd als onderdeel van de Asian Games 2022

PUBG MOBILE, de mobiele variant van de populaire battle royale-game PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG), wordt één van de acht officiële esportstitels tijdens de Asian Games van 2022 in Hangzhou, China. Dat hebben ontwikkelaars Lightspeed, Quantum Studios en KRAFTON bekendgemaakt in een persbericht. PUBG MOBILE, dat voor iOS en Android wordt uitgegeven door het Chinese bedrijf Tencent, zal op de negentiende editie van de Asian Games worden gespeeld op een speciale versie van de game: de PUBG MOBILE Asian Games Version.

Naast PUBG MOBILE zullen er op de Asian Games ook esports-competities plaatsvinden in Dota 2, League of Legends, FIFA, Hearthstone en Street Fighter V. Daarnaast maken ook Arena of Valor en Dream of the Three Kingdoms, twee zeer populaire games in China, deel uit van het esportsprogramma. PUBG MOBILE zelf is één van de allergrootste games in Azië: het is dan ook geen grote verrassing dat deze titel onderdeel uitmaakt van het officiële esportsprogramma bij de Asian Games.

Embedded content: https://twitter.com/19thAGofficial/status/1456523929749639171?s=20

Eerder werd aangekondigd dat Jinx uit League of Legends naar PUBG MOBILE komt, als onderdeel van Riot Games' promotiecampagne voor de nieuwe Netflix-serie Arcane. Ook wordt binnenkort PUBG: New State, een nieuwe mobiele shootergame die draait op Unreal Engine, uitgebracht.

Asian Games & esports

Asian Games esports
De Asian Games is een regionale sportcompetitie in Azië, die elke vier jaar wordt gehouden. Het evenement wordt officieel erkend door het Internationaal Olympisch Comité en doet qua formaat enkel onder aan de Olympische Spelen. Esports was voor het eerst onderdeel van de Asian Games in 2018 als een demonstratiesport, waarbij het dus geen deel uitmaakte van de medaille-evenementen. Bij de editie van 2022 zal esports volwaardig deel gaan uitmaken van de Asian Games, waarbij de beste deelnemers van acht officiële esportstitels in aanmerking komen voor medailles.

Het lijkt erop dat de organisatie van de Asian Games het voortouw neemt in het toekennen van de sportstatus aan esports. Hoewel dat bij de Olympische Spelen zelf nog ver weg lijkt, zijn er wel steeds meer initiatieven om de status van esports te versterken. Ook in Nederland worden er stappen ondernomen: onlangs maakte de Branchevereniging Esports Nederland, dat in nauwe samenwerking met de nationale sportbond NOC NSF wordt opgericht, haar eerste bestuur bekend.

Guus Weggemans
Guus WeggemansRedacteurWil esports naar een groter publiek brengen, speelt zelf competitief Super Smash Bros Ultimate