Beeld: Riot Games
Nieuws

Sjokz: "Zeven jaar geleden was het veel, veel, veel erger!"

3 november 2019, 20:20

Op Worlds 2019 hadden we een paar minuten om bij te praten met Eefje 'Sjokz' Depoortere, esports-host met Vlaamse afkomst. Sjokz vertelt ons iets meer over de evenementen die ze buiten League of Legends doet, haar visie op 'biased' zijn en waarom G2 Esports Worlds 2019 gaat winnen.

Merk je groei binnen esports met betrekking tot de evenementen, het publiek en de media-aandacht?
"Ik denk dat die groei zeven jaar geleden al is ingezet en nooit is opgehouden. Tegenwoordig is gamen zo aanwezig, zoveel mensen doen het. Of het nou Bejeweled op je telefoon is, of Counter-Strike, of FIFA. Het is gewoon een van de grootste hobby's van deze tijd, dus het is ook heel normaal dat het groeit. Ik kan ook zeggen dat ook in andere games, naast League of Legends, ontzettend veel publiek is, dus dat is mooi om te zien."

Je werkt als freelancer sinds kort ook bij andere games dan alleen League of Legends. Welke andere game vind je tot nu toe het leukste om bij te werken?
"Het was heel leuk om Counter-Strike te doen dit jaar, zeker de eerste show die ik deed. Die was in Brazilië en de mensen zijn daar ontzettend passievol en hebben enorm veel energie. Brazilië is echt een esports-land, dus het was erg leuk om daar evenement te doen. Tot nu toe zeker mijn favoriet!"

**Mis je die passie in Nederland en België?
**"Daar kan ik moeilijk iets over zeggen, omdat ik al een hele tijd niet in Nederland of België heb gewerkt, maar eigenlijk is het wel een goed punt. Het feit dat ik al zolang niet in die landen heb gewerkt betekent dat er dus veel te weinig evenementen zijn. Steden zouden meer moeten lobbyen, dat doen andere steden namelijk ook. Rotterdam (LEC finals 2019, DreamHack red.) is een goed begin. Ik denk ook dat er nog te weinig bekend is en dat er nog niet genoeg ondersteund wordt. Stap voor stap gaat dat hopelijk wel beter."

**De traditionele media verdiept zich nog weinig in esports, gaat dat volgens jou ooit veranderen?
**"Ik kan je hopelijk op je gemak stellen, want zeven jaar geleden was het veel, veel, veel, veel, veel erger! Er is nog veel werk voor de boeg, maar de afgelopen jaren heb ik wel het gevoel dat het respect groter is geworden. Er komen journalisten naar esports evenementen en ze kunnen er dan niet meer omheen dat het big business is. Het gaat volgens mij iets beter, maar er is ook nog veel werk te doen. Je hoort toch nog vaak dat het allemaal nerds zijn en dat soort dingen. Ik hoop dat het de komende jaren in de juiste richting gaat."

**Er wordt op een evenement als Worlds vaak kritiek geleverd op commentatoren en analisten die partijdig ofwel 'biased' zouden zijn. Hoe kijk jij daar tegenaan?
**"Ons probleem is een beetje dat wij op Worlds de Engelstalige broadcast hebben en die is dus voor de kijkers van de LEC maar ook voor andere kijkers die de uitzending in het Engels willen kijken. Dus er is daar al een verdeling binnen een uitzending. Ik vind het compleet normaal, zoals in elke sport, dat commentatoren een beetje biased zijn. Er is een verschil tussen niet meer realistisch naar de situatie kijken en gewoon enthousiast zijn wanneer een team wint en iets ongelofelijks doet. Even daarna zet je de bril af en kijk je onpartijdig wat ze nou écht goed of slecht hebben gedaan. Het is voor het publiek vaak lastig om dat verschil te zien, want als ik 1x Fnatic aanmoedig ben ik voor hen altijd een Fnatic fan. Ik wil zeker niet zeggen dat wij geen fouten maken, maar ik vind het leuk dat we geen emotieloze wezens zijn die alleen maar even vertellen wat er gebeurt. Het hoort er ook gewoon bij."

**Vind je het vervelend dat je soms bijna je excuses aan moet bieden voor dat soort situaties?
**"Ik snap het wel, ik ben ook zo. Worlds is net als met het WK voetbal en iedereen wil dat 'hun' team wint en iedereen is on edge. Mensen moeten begrijpen dat ik kijk en vertel vanuit een biased perspectief, maar jij als supporter ook. Sommige dingen zie je dan ook anders dan ze echt zijn en ik denk dat het zou helpen als beide kanten gewoon iets meer zouden chillen."

**Waarom gaat Europa Worlds 2019 winnen?
**"Omdat G2 Esports fantastisch is, ze zijn entertainend en hebben individueel talent. Wat voor mij nog belangrijker is, is dat dit vijf jaar geleden ondenkbaar was. Bij MSI was ik al zeer emotioneel toen G2 won, want dat gebeurde echt nooit. We zitten nu in een wereld waar het mogelijk is en ik hoop dat het in de komende jaren zo zal blijven. Vorig jaar Europa in de finale, nu opnieuw. Ik denk dat we een goede toekomst hebben met Europa."

**Dit jaar Worlds winnen en de komende jaren niet meer, of dit jaar verliezen maar de komende jaren meer kans op successen?
**"Dan dit jaar winnen! Die nemen ze niet meer van ons af!"

Deel: