Nieuws

Mogelijk synchroniseren onze breinen wanneer we samen gamen

Mogelijk synchroniseren onze breinen wanneer we samen gamen

Het samenspelen van online games brengt ons mogelijk dichter bij elkaar dan verwacht. Onderzoekers binnen de Universiteit van Helsinki ontdekten immers dat de breinen van twee mensen die samen een online game spelen, synchroniseren. Deze gamers hoeven daar, opvallend genoeg, niet voor in één ruimte te zitten.

Onderzoek heeft in een eerder stadium aangetoond dat de breinen van mensen in bepaalde mate synchroniseren wanneer er sociale interactie plaatsvindt. Dit zou een positief effect op bijvoorbeeld empathie hebben. Dat dit in meer of mindere mate ook voor online-interactie via games geldt, wordt wellicht met het onderzoek van de Universiteit van Helsinki bewezen.

Synchronisatie tijdens een racegame

Tijdens het onderzoek werden twee personen in aparte ruimtes geplaatst. Vervolgens kregen zij de opdracht om een racegame te spelen. Daarin moesten zij gezamelijk een auto besturen. De één kreeg controle over het stuur en de ander over het gaspedaal.

Om de activiteit van de hersenen van beide personen te meten, werd gebruik gemaakt van EEG hyperscanning. Volgens één van de onderzoekers hebben zij op deze manier kunnen aantonen dat synchronisatie van de hersenen mogelijk is, zonder fysieke aanwezigheid van de andere persoon. Echter, over het algemeen nam de synchronisatie naar verloop van tijd af. Het onderzoek is naar verluidt geplaatst in Neuropsychologia.

De toegankelijkheid van smartphones, tablets, (spel)computers en andere media-apparaten heeft ervoor gezorgd dat de gemiddelde schermtijd onder jongeren in de loop der jaren is toegenomen. Dit leidt bij sommige mensen tot zorgen over de sociale vaardigheden van jongeren.

Verschillende onderzoekers zijn echter van mening dat online sociale interacties van toegevoegde waarde kunnen zijn, mits deze interacties op een verantwoorde manier plaatsvinden.

Kevin van Mourik
Kevin van MourikRedacteurSchrijft met passie over allerlei games en is sinds 'The Big Red One' verknocht aan Call of Duty.