Nieuws

TikTok-eigenaar ByteDance zet gaming op een lager pitje

TikTok-eigenaar ByteDance zet gaming op een lager pitje

ByteDance moet noodgedwongen honderden banen binnen haar gaming-tak schrappen. Dit weet South China Morning Post te melden. De eigenaar van TikTok reageert daarmee op de strenger wordende regelgeving van de Chinese overheid, wat ervoor zorgt dat de uitgifte van licenties beperkt wordt.

TikTok's moederbedrijf investeerde de afgelopen jaren flink om haar positie op de gamingmarkt te verstevigen. Echter, nadat ByteDance in juni van dit jaar 101 Studio sloot, krijgt nu ook het merendeel van het personeel van Wushuang Studio ontslag. Daarmee moet de organisatie de plannen om haar inkomsten te diversificeren voorlopig on-hold zetten.

TikTok gaming voorlopig van de baan

In mei van dit jaar was de organisatie achter TikTok nog voornemens om de gamingwereld in te stappen. Met meer dan een miljard veelal jonge gebruikers is de potentiële doelgroep enorm, zo was de gedachte.

TikTok experimenteerde met korte games die enkele minuten gespeeld konden worden. De eerste testen werden in Vietnam uitgevoerd en het was de bedoeling dat de rest van Zuidoost-Azië nog voor het einde van dit jaar zou kennismaken met TikTok gaming.

Voor ByteDance hadden deze kortstondige games slechts een eerste stap binnen de gamingwereld moeten zijn. Volgens de website gamerant wilde de Chinese organisatie ook hardcore gamers aanspreken. Dit alles was onderdeel van het grotere plan om de inkomsten van de organisatie te diversificeren.

Dat deze plannen geen doorgang kunnen vinden, is te wijten aan de strenge regelgeving van de Chinese overheid. Bepaald werd dat dit jaar aanzienlijk minder gamelicenties uitgegeven zouden worden. Dit creëert natuurlijk onrust bij ontwikkelaars en uitgevers.

ByteDance heeft niet alle medewerkers ontslagen of van een andere functie voorzien. Een aantal ontwikkelaars blijft werken aan games waarvoor de organisatie wel een licentie heeft ontvangen.

Kevin van Mourik
Kevin van MourikRedacteurSchrijft met passie over allerlei games en is sinds 'The Big Red One' verknocht aan Call of Duty.