Nieuws

Trust Gaming Deapek: "Ik merkte de spanning binnen het team"

Trust Gaming Deapek: "Ik merkte de spanning binnen het team"

Trust Gaming werd gisteren in de Esports Game Arena opnieuw gekroond tot winnaar van de Rainbow Six Siege Benelux League. De organisatie heerst al jaren, maar had het in de finale nog even lastig tegen Epsilon eSports. We spraken met Tom "Deapek" Pieksma over de finale, het behaalde resultaat en de toekomst.

Pieksma speelde in het eerste seizoen van de Benelux League voor Flash Point Esports en speelde zich daar als MVP in de kijker van Trust Gaming. Het afgelopen half jaar won hij met zijn team onder andere Tweakers Gaming Live, The Reality LAN, Gamers Assembly en DreamHack Rotterdam 2019. Om opnieuw een titel toe te voegen aan zijn prijzenkast moest hij samen met zijn team wel een tandje bijschakelen in de Esports Game Arena.

"In de halve finale tegen Team FRAG begon het een beetje stroef. We moesten nog wennen aan de gear en communicatie. Bij 2-2 kwam ons momentum in gang en wonnen we uiteindelijk de eerste map wel makkelijk. Op de tweede map kwamen we eigenlijk niet in de problemen en wonnen we uiteindelijk dus ook." aldus Pieksma. Door die winst moest Trust Gaming in de finale aantreden tegen Epsilon eSports.

Grote druk

Die finale verliep uiteindelijk niet helemaal zoals verwacht. Ondanks het feit dat onder andere shoutcaster Hap al eerder had voorspeld dat de winnaar van FRAG tegen Episilon misschien voor een upset zou kunnen zorgen, was het uiteindelijk wel heel erg close tussen beide teams. Volgens Pieksma was hun favorietenrol niet per se een voordeel: "Het brengt zeker druk met zich mee, dat merk je vooral aan het publiek. Er waren voornamelijk supporters van Epsilon aanwezig, wat waarschijnlijk ook komt doordat wij de afgelopen seizoenen hebben gewonnen."

"Ik merkte er persoonlijk niet veel van," vervolgt Deapek. "Maar ik merkte wel veel spanning binnen het team. Daarom hebben we ook een time-out ingelast bij 5-5 en besproken om even een stapje terug te doen. Hierdoor hebben we ons momentum weer terug kunnen pakken." Ook de rol van de coach is op zo'n moment niet te onderschatten volgens Pieksma: "Hij is erg belangrijk op zulke momenten en heeft het overzicht van elke speler. Tijdens zo'n time-out geeft hij dan zijn feedback en iedereen kan even kalmeren en zichzelf herpakken."

Esports in de Benelux

Het was de eerste keer dat de finale van de Rainbow Six Benelux League in de Esports Game Arena werd gehouden en volgens Pieksma ziet hij positieve ontwikkelingen van esports en Rainbow Six in de Benelux. "Eerst waren de finales in de ESL studio en daar kon veel minder makkelijk publiek komen kijken. Tot nu toe is de Esports Game Arena de beste venue voor de finale en volgens mij groeit Rainbow Six ook elke keer wel een beetje. De prijzenpot wordt ook steeds groter bij toernooien binnen Nederland, dus dat is mooi."

"In Europa zijn er veel verschillende competities. De Engelse en Spaanse competities zijn momenteel wel echt het sterkst, maar de Benelux is een beetje moeilijk in te schatten, omdat teams meestal niet lang bij elkaar blijven. Europa doet het in het algemeen erg goed ten opzichte van de rest van de wereld en draait altijd mee in de top van internationale toernooien." aldus Pieksma.

Rainbow Six Pro League

Als we Pieksma vragen naar de ambitie van Trust Gaming twijfelt hij geen moment: "De Pro League is het einddoel, maar daarvoor moeten we ons eerst kwalificeren voor de Challenger League. Daarnaast blijft de Benelux League natuurlijk ook heel belangrijk voor ons.". Die Benelux League heeft Trust nu al meerdere malen gewonnen, maar vervelen doet het niet. "Zeker niet, integendeel zelfs. Doordat we steeds winnen zijn andere teams hongerig om de titel van ons af te pakken." aldus Deapek.

Vooruitkijkend naar 2020 is de Challenger League de eerste stap voor Trust, om daarna eventueel door te stromen naar de Pro League in 2021. Pieksma waakt er wel voor om niet te ver vooruit te kijken: "We denken stap voor stap en zodra we in de Challenger League zitten kijken we verder."

Op de vraag waarom Trust Gaming zó goed is, gaf Deapek na een lach een kort maar krachtig antwoord: "Vooral bij elkaar blijven en niet stoppen met werken voor je droom."

Stijn van Steenbergen
Stijn van SteenbergenRedacteur/Media ProducerSchrijft over van alles en nog wat, met een passie voor de ontwikkeling van esports binnen Nederland en video content
Stijn van SteenbergenStijn van SteenbergenStijn van Steenbergen