Nieuws

Tuomarí verder in management Aethra Esports: "Ik wil talenten helpen doorbreken"

19 oktober 2020, 13:08

Vorige maand kondigde Jan-Willem "Tuomarì" van Wingerden aan dat zijn carrière als speler tot een einde komt. Toch bijft de voormalig toplaner betrokken bij esports en in het bijzonder bij Aethra Esports. Hij is namelijk de nieuwe Marketing Manager bij de organisatie.

Op 16 september maakte Tuomarì bekend dat hij stopt met competitief League of Legends spelen. De toplaner die in de Benelux bij mCon esports, Team Echo Zulu en Aethra Esports heeft gespeeld hangt spreekwoordelijk zijn muis en toetsenbord aan de wilgen. "Ik wilde de Country Finals nog wel afmaken," vertelt Tuomarì aan Esports Club. "Ik merkte echter dat ik naast mijn full-time stage en andere werkzaamheden geen tijd meer had om wekelijks te scrimmen en competitie te spelen."

"Het voelde ook soms oneerlijk naar de andere jongens toe als ik niet kon komen scrimmen als de rest wel kon. Ik heb er lang over nagedacht maar het plezier woog niet meer op tegen de stress en dat is doorslaggevend geweest om te stoppen," vervolgt de toplaner. "Ook merkte ik dat ik er niet genoeg mee kon verdienen om van rond te komen."

Embedded content: https://twitter.com/AethraGG/status/1318159968248451072?s=20

Blijft in de scene

De 21-jarige Tuomarì wil echter niet verdwijnen en hij hoefde niet ver te zoeken waar hij terecht kon. "Ik wilde kijken hoe ik mezelf nuttig kon maken in de esports-scene. Ik sluit me aan als Marketing Manager bij Aethra Esports en daarbij ga ik werken aan sponsormogelijkheden maar ook ondersteunen op marketingtechnisch vlak."

En daar houdt het niet op: "Ook ben ik in gesprek met een aantal grote partijen in de Benelux om bijvoorbeeld te gast te zijn tijdens broadcasts en samen te werken met andere organisaties." In eerste instantie dachten wij aan een plekje als analist aan tafel, maar misschien zien we hem ook wel in een andere rol: "Colourcasting lijkt me ook wel leuk, maar voor play-by-play ben ik niet druk genoeg."

Waarom Aethra?

Alhoewel het de meest logische keuze lijkt, vroegen we 'Tuo' toch even waarom hij zo graag bij Aethra blijft plakken: "Het goede aan Aethra is dat het echt een geheel is. Iedereen heeft gelijke inbreng en iedereen wordt er op een bepaalde manier voor beloond," vertelt de toplaner. "Ze hebben de formule gevonden om te blijven groeien, een beetje vergelijkbaar met Team 7AM. Het was bovendien heel fijn om met Boykuh samen te werken, want hij zorgde ervoor dat je kreeg wat je nodig had en daar ging hij altijd 100% voor. Andere organisatie doen wat er in je contract staat en verder niks." 

"Dit zou gestimuleerd moeten worden bij andere organisatie," vervolgt hij. "Het is meer een samenwerking dan alleen maar 'werken voor'. En Aethra heeft natuurlijk Frieslander, die gast is echt heel goed. Personen zitten bij Aethra op de plekken waar ze potentie hebben en ik heb heel veel zin om te kijken hoe ver we kunnen komen."

Organisaties op social media

Dat Tuomarì zo te spreken is over Frieslander komt onder andere door de content die hij voor social media maakt. "Organisaties zoals LLL, THRLL en PSV hangen een beetje boven hun community en maken content met weinig mogelijkheden tot engagement. Een organisatie als Echo Zulu deed dat juist weer heel goed en bleef dicht bij hun community. Aethra doet dat ook."

Nieuwe functie

"Het voornaamste punt waar ik aandacht aan ga besteden zijn sponsoren," vertelt Tuomarì. "We willen samenwerken met organisaties die ook staat voor de kernwaarden van Aethra. Je kunt wel honderden bedrijven een mailtje sturen, maar misschien ga je dan wel een samenwerking aan die heel ongemakkelijk wordt."

"Ook wil ik meer tijd besteden aan talentontwikkeling. Ik heb het zelf niet gemaakt, maar ik heb wel in het buitenland gespeeld en weet wat spelers moeten doen om te groeien. Waar moet je op letten en met wie moet je praten, daar kan ik ze mee helpen. Daarnaast kan ik ook adviseren over tijdsindeling en gezonde voeding bijvoorbeeld. We gaan de basis bij Aethra leggen en daarnaast ben ik nog in gesprek met een andere organisatie."

Talenten helpen

De ex-toplaner is vastbesloten om talenten in de Benelux verder te helpen. "Ik geloof dat er meer talenten uit Nederland kunnen doorgroeien met de juiste begeleiding. Mensen saboteren zichzelf onbewust door niet op de juiste manier om te gaan met hun talent en ontwikkeling." Alois, die van LowLandLions naar SK Gaming ging, is een van de weinigen die de laatste tijd echt is doorgebroken. "Hij zal ongetwijfeld kunnen bevestigen dat hij bij SK al enorm veel heeft geleerd over hoe hij zichzelf kan ontwikkelen. Dat missen we in de Benelux. Ik wil voorkomen dat talenten tegen de muur aan lopen waar ik tegenaan ben gelopen."