Nieuws

Twitch mogelijk gehackt: versleutelde wachtwoorden op straat

Twitch mogelijk gehackt: versleutelde wachtwoorden op straat

De populaire streamingwebsite Twitch.tv is mogelijk volledig gehackt, waardoor onder meer de broncode van Twitch, uitbetalingen aan streamers en versleutelde wachtwoorden van gebruikers op straat zijn beland. Ook wijzen de gelekte bestanden, die samen ruim 125 gigabyte aan data zouden bevatten, op een gepland PC-gamesplatform dat de concurrentie aan zou moeten gaan met Steam.

Twitch heeft nog niet gereageerd op de berichten en de authenticiteit van de vermeende gelekte bestanden is nog niet geverifieerd, maar duidelijk is wel dat het verstandig zou zijn om je wachtwoord te veranderen en tweestapsverificatie in te stellen voor je Twitch-account.

Embedded content: https://twitter.com/Sinoc229/status/1445639261974261766?s=20

Twitch speelt een belangrijke rol voor veel gamers en is bijna onmisbaar geworden: van grote esports-toernooien tot net begonnen speedrunners, Twitch speelt een centrale rol binnen gaming. De website heeft helaas wel regelmatig last van problemen: zo kregen kleine streamers last van hate raids met bots. Met chatverificatie hoopt Twitch de streamers te kunnen helpen. Ook is Twitch-concurrent YouTube steeds meer grote namen aan het wegkapen, zoals TimTheTatMan en Dr. Disrespect.

Is Twitch volledig gehackt?

Nu speelt dus mogelijk het grootste probleem voor Twitch ooit: als de hack echt heeft plaatsgevonden, is er een groot beveiligingsprobleem bij het streamingbedrijf. De bestanden verschenen als een torrent op de website 4Chan, een veelgebruikt en anoniem internetforum.

Uit de bestanden kan worden gesuggereerd dat de volledige broncode van Twitch gelekt is, tot ver terug in de geschiedenis van de website, en ook de mobiele versies zouden hierbij zitten. Ook bevatten de bestanden geclaimde uitbetalingen aan streamers uit, met maandelijkse miljoenenbedragen voor grote namen als CriticalRole, xQc en ludwig.

Embedded content: https://twitter.com/Sinoc229/status/1445682057275789324?s=20

Vapor

Verder zouden er ook bestanden voor Vapor, een Steam-concurrent van Amazon en Twitch, zijn gelekt. Dit wijst er op dat er een platform in de maak is voor PC-gaming, dat veel functies van Twitch integreert. Er zijn ook assets en Unity-code gevonden voor Vapeworld: een vermoedelijke VR-game voor Vapor.

Embedded content: https://twitter.com/Sinoc229/status/1445655682762481671?s=20

Of er daadwerkelijk een hack heeft plaatsgevonden en de gelekte bestanden ook authentiek zijn, is dus nog niet duidelijk. Mogelijk weten we binnenkort meer, wanneer Twitch met een reactie komt.

Guus Weggemans
Guus WeggemansRedacteurWil esports naar een groter publiek brengen, speelt zelf competitief Super Smash Bros Ultimate