Nieuws

Valorant-spelers tot drie jaar gebanned voor matchfixing

Valorant-spelers tot drie jaar gebanned voor matchfixing

Riot Games heeft bekend gemaakt dat Malcolm "Germsg" Chung en Ryan "Dreamycsgo" Tan, twee professionele Valorant-spelers uit Singapore, 36 maanden lang niet mogen deelnemen aan competities vanwege matchfixing. De twee hebben, zo blijkt uit een onderzoek van Riot, gewed tegen hun eigen team Resurgence in een match tegen het Japanse team BlackBird Ignis. Ook andere leden van Resurgence mogen tijdelijk niet meer aan competities meedoen.

Embedded content: https://twitter.com/ValorINTEL/status/1405092537350696962?s=20

Matchfixing en andere vormen van valsspelen in esports is niet nieuw: het is een toenemend probleem doordat er steeds meer geld in esports wordt gestoken. Wanneer spelers, teams of andere partijen opzettelijk een match beïnvloeden, met als doel er geld mee te verdienen, gaat dat ten koste van zowel de competitieve integriteit van de esport als de ervaring voor kijkers.

Streng

Game-ontwikkelaars en toezichthouders treden dan ook steeds strenger op tegen matchfixing om zo het probleem tegen te werken. Riot Games is zeer streng als het aankomt op integriteit en player bans: zo werd eerder "Zellsis" van het team Version1 verbannen van een event vanwege discriminerende opmerkingen.

Riot Games stelt dat Germsg de persoon was die het matchfixing-plan voorstelde en dat Dreamycsgo verantwoordelijk was voor het afsluiten van de weddenschap. Deze handelingen druisen volgens Riot in tegen regels 7.2.1 & 7.2.4 van de Valorant Global Competition Policy, die stellen dat het verboden is om een competitieve match in Valorant te manipuleren, met als doel er geld mee te verdienen.

Embedded content: https://twitter.com/calel336/status/1384533928099287042?s=20

Beschuldigingen

De veroordeling voor matchfixing door Riot is niet helemaal uit de lucht komen vallen: eerder werd Germsg door "calel", een andere Valorant pro uit Singapore, beschuldigd van matchfixing in dezelfde match van Resurgence tegen BlackBird Ignis. In een Google Docs-document brengt calel diverse screenshots naar voren als bewijs dat Germsg duizenden dollars zou hebben verdiend door de match opzettelijk te verliezen.

De teammaten van Germsg en Dreamycsgo bij Resurgence hebben volgens Riot niet opzettelijk meegewerkt aan het matchfixing-schandaal, maar waren er volgens de ontwikkelaar wel van op de hoogte en hebben het niet gemeld. Daarom hebben de andere leden van het team bans gekregen van zes maanden tot één jaar.

Guus Weggemans
Guus WeggemansRedacteurWil esports naar een groter publiek brengen, speelt zelf competitief Super Smash Bros Ultimate