Nieuws

Valve en Sony beiden voor de rechter gesleept vanwege marktmonopolie

Valve en Sony beiden voor de rechter gesleept vanwege marktmonopolie

Zowel Valve als Sony worden binnenkort voor de rechter gesleept vanwege een zaak omtrent marktmonopolie. Beide digitale winkelfronten worden ervan beschuldigd een oneerlijk aandeel te hebben in de verkoop van digitale games op hun desbetreffende platform. Door de monopolie kunnen de bedrijven meer geld verdienen aan het verkoop van de games op hun platform.

De Playstation Store en Steam zijn twee van de grootste digitale winkels als het gaat om het verkoop van games. De laatste paar jaar zijn deze twee winkels enorm aan het groeien, met alle gevolgen van dien. Sony en Valve hebben nu allebei een rechtszaak aan hun broek vanwege een oneerlijk marktaandeel.

Sony wordt aangeklaagd omdat het consumenten te veel zou laten betalen voor games, en deze geen andere mogelijkheid geeft om de game op een andere manier digitaal te verkrijgen. Valve wordt door diverse ontwikkelaars aangeklaagd omdat het een te groot aandeel van de winst neemt en bedrijven niet de mogelijkheid geeft om hun games elders goedkoper aan te bieden.

Slecht voor de consument

Volgens een rapport van Bloomberg vraagt Sony soms 175% meer dan de aanbevolen prijs van ontwikkelaars. Hierdoor kosten nieuwere games vaak 70 euro of meer. Dat zou opzich geen probleem zijn, maar bedrijven en consumenten moeten hun games via Sony verkopen als ze deze digitaal willen aanbieden op de Playstation Store. Sony heeft de verkoop van digitale codes op de Playstation Store in 2019 verboden, en het laat de ontwikkelaars niet zelf de game verkopen op Playstation. Hierdoor zijn ontwikkelaars en consumenten afhankelijk van wat Sony voor de game vraagt, wat gigantisch veel meer kan zijn dan normaal.

psstore

Valve heeft een ander probleem aan zijn broek. Bij de verkoop van een game op Steam vraagt Valve 30% van de verkoopprijs als tegemoetkoming om op Steam te verkopen. Omdat dit bij sommige games een flink deel van de opbrengst is, is niet iedereen hier even blij mee. Daardoor moeten ontwikkelaars soms hun game voor een hogere prijs dan normaal verkopen, om nog een beetje winst te kunnen maken. Als ontwikkelaars hun game ergens anders goedkoper aanbieden haalt Valve de game van Steam, dat omschrijft ontwikkelaar een hoofdaanklager Wolfire Games.

Wolfire-Games-Overgrowth-via-Steam

Zowel Sony als Valve bevinden zich in een benarde positie. Het is niet de eerste keer dat beide winkels beschuldigd worden van monopolie en oneerlijke handelspraktijken.

Stijn van Steenbergen
Stijn van SteenbergenRedacteur/Media ProducerSchrijft over van alles en nog wat, met een passie voor de ontwikkeling van esports binnen Nederland en video content
Stijn van SteenbergenStijn van SteenbergenStijn van Steenbergen