Nieuws

Waarom was er geen 'Nederlandse' EU Masters stream? META legt uit

21 augustus 2020, 12:53

Op Twitter ontstond wat onrust omtrent het ontbreken van een Engelstalige EU Masters stream. De games van LowLandLions en Sector One waren hierdoor lastig te volgen. Team META deed in de Spring Split zelf een stream, maar dit seizoen is die nergens te bekennen. Waarom niet?

Vorig seizoen maakte Team META op het Twitch-kanaal van Gamelux een volledig uitzending tijdens de voorrondes van EU Masters. Dit was uiteraard voornamelijk om de progressie van Defusekids en Sector One te volgen en alles werd voorzien van commentaar door bekende gezichten als Colin "Koolein" Wijnholds, Maurits "Chronicler" Meeusen en Xavier-Sigi "Xsodus" Osselaer.

Deze week streden LowLandLions (voormalig Defusekids) en Sector One opnieuw om een plekje in het hoofdtoernooi van EU Masters. In de voorrondes werd LowLandLions in de groepsfase al uitgeschakeld en Sector One verloor helaas in de knock-outfase de beslissende wedstrijd. Daardoor zien we dit jaar geen team uit de Benelux in het hoofdtoernooi van EU Masters.

Geen Engelstalige stream

Allemaal leuk en aardig, maar een aantal mensen uit de Benelux vroegen zich af waar ze de games van hun lokale helden konden bekijken. Door het gebrek aan een stream vanuit META op het Gamelux-kanaal weken supporters uit naar anderstalige streams. Zo waren de games bijvoorbeeld te volgen via Griekse, Italiaanse of Spaanse kanalen. Een Engelstalige stream, zoals META die vorig seizoen verzorgde, was echter niet te vinden.

Shoutcaster Maurits "Chronicler" Meeusen probeerde op Twitter al uit te leggen wat hier de reden van is. Hij verklaart dat het productieteam achter de Dutch en Belgian League hun welverdiende rust nodig had en dit seizoen dus geen officieuze EU Masters stream produceerde. Hij betreurt dit zelf ook en hoopt de volgende editie wél weer een stream te kunnen doen.

Embedded content: https://twitter.com/ChroniclerCasts/status/1295324448908869634?s=20

Onrust op Twitter

Er ontstond onrust over deze keuze en meerdere personen uit de Nederlandse League of Legends-scene vroegen zich af of het nou wel zo handig was om op vakantie te gaan tijdens EU Masters. Volgens hen was dit hét evenement van het jaar voor de Benelux en nu is het nauwelijks ergens te volgen. Hoog tijd om eens aan META zelf te vragen hoe het nou precies zit.

Embedded content: https://twitter.com/CasterToddle/status/1295459101233872896?s=20

Embedded content: https://twitter.com/EZ_Mke/status/1295453627822243840?s=20

Moritz van der Lugt, Esports Manager bij Team META, reageert luid en duidelijk: "De stream die wij vorig seizoen deden was gewoon een bonus omdat iedereen zin had om dit vrijwillig te doen. Dat kan natuurlijk niet altijd." Het feit dat de stream toentertijd vrijwillig was verklaart waarom mensen nu 'gewoon' op vakantie zijn, maar nog niet waarom EU Masters geen onderdeel uitmaakt van het vaste uitzendschema van META. Ook dat licht Van der Lugt graag toe.

Welverdiende rust

"In eerste instantie lag voor 2020 de focus op de Dutch en Belgian League. Er kwam een kans voorbij om ook EU Masters te doen, in de Spring Split, maar we hebben toen blijkbaar niet duidelijk genoeg gecommuniceerd dat dit een extraatje was. We hebben voor de Summer Split wel gekeken of dit weer kon, maar zoals vermeld waren er niet genoeg leden van het productieteam beschikbaar omdat hun welverdiende rust ook op zijn plaats is nadat ze de afgelopen maanden veel uren hebben gemaakt."

Ook weet Van der Lugt niet of de Engelstalige EU Masters streams passen bij het huidige uitzendschema van het Gamelux-kanaal. "We doen Nederlandse en een Franstalige streams voor de Dutch en Belgian League. Ik zie dan niet hoe een Engelstalige stream van de EU Masters voorrondes per se past bij de Gamelux-uitzendingen die je gewend bent."

Nederlandstalige stream

Of een Nederlandstalige stream dan wel een optie zou zijn? "Ik snap dat mensen het 'logisch' zouden vinden als we enkel de games van LowLandLions en Sector One met Nederlands commentaar zouden uitzenden en voor 2021 kijken we dan ook naar de mogelijkheden om wellicht een deel van EU Masters mee te nemen in onze planning," zegt Van der Lugt. "Echter wil ik nogmaals benadrukken dat de streams tijdens de Spring Split echt een bonus waren en we die er dus niet zomaar even bij konden plakken in de Summer Split."

Werkbare situatie

Van der Lugt sluit af met een stukje relativering, daar waar op social media nogal heftig werd gereageerd op de vakantie van een deel van het productieteam. Het zou volgens sommige reacties namelijk absoluut niet mogen kunnen dat (een deel van) dit team tijdens deze periode niet aanwezig zijn waardoor er geen stream is.

"De productie draait de afgelopen 10 maanden bijna fulltime de Dutch en Belgian League en gaat nu ook nog richting een drukke post-season. Daar komen dan nog andere producties buiten de Leagues bovenop, en dat stukje zien kijkers en spelers wellicht niet. Uiteindelijk betekent het nou eenmaal dat mensen soms vrij moeten nemen om te voorkomen dat er absurde uren gemaakt moeten worden, en dat het wel een werkbare situatie blijft voor iedereen."

Wie nog aanvullende vragen heeft over de situatie mag altijd bij Van der Lugt aankloppen via Discord: radicaL3i#7515