Nieuws

Krijgt Warzone een ranked modus?

Krijgt Warzone een ranked modus?

Hoewel Call of Duty: Warzone een van de meest succesvolle battle royale-games is, mist de game toch een feature die 'concurrenten' als Apex Legends en Fortnite wél hebben: een ranked modus. Spelers vragen dan ook massaal aan ontwikkelaar Raven Software om een ranked-systeem toe te voegen aan Warzone, maar gaat dat ook gebeuren?

Embedded content: https://twitter.com/AverageJoeWo/status/1409653471507140611?s=20

Een systeem met rankings is heel gebruikelijk bij veel andere competitieve esports-titels: zo heeft Fortnite ranks via de Arena modus en is Riot Games bezig om de ranked matchmaking in Valorant te verbeteren. League of Legends kent ook een uitgebreid ranked-systeem, met maar liefst negen verschillende typen ranks.

Toch heeft Warzone nog geen ranked systeem, en dat heeft vooral te maken met het feit dat battle royale games-lastiger zijn om spelers goed in te kunnen schatten qua ranks. Er doen namelijk heel veel spelers mee tegelijk mee in een potje Warzone, en er zijn veel variabelen waardoor de potentieel beste speler al vroeg uit het spel kan liggen. Denk bijvoorbeeld aan droppen op een plek waar toevallig alleen maar mindere loot ligt, of in een ongelukkige situatie terechtkomen waar je bent omsingeld door veel tegenstanders.

Apex Legends Ranked

Als Raven Software ooit van plan is om Warzone een ranked modus te geven, zouden ze kunnen kijken naar het model dat Respawn Entertainment gebruikt voor Apex Legends. De door Electronic Arts uitgegeven battle royale-game heeft ook een noemenswaardige playerbase: in april werd nog de mijlpaal van 100 miljoen spelers behaald. Toch heeft Respawn het voor elkaar gekregen een ranked modus te implementeren, waarbij de ranks gebaseerd worden op het behalen van eliminations en hoe hoog je eindigt in een match.

RankedLeagues Apex Legends

Warzone maakt, net als veel andere Call of Duty-games, al gebruik van skill-based matchmaking: dit systeem moet ervoor zorgen dat spelers met tegenstanders worden geplaatst die ongeveer even goed zijn. De basis voor ranked ligt er dus eigenlijk al, maar wordt vooralsnog niet gebruikt om een ranked ladder op te zetten.

SBMM Warzone

Sterker nog: Activision haalde eerder dit jaar nog de website SBMM Warzone offline. Dit was een onafhankelijke website, die statistieken van spelers bijhield en een indicatie gaf van je niveau ten opzichte van anderen. De website is sindsdien terug onder de naam WZ Stats.

Er zijn wel een paar zorgen met betrekking tot een ranked modus voor Warzone: de game heeft regelmatig problemen met cheaters en hackers, waardoor het juist inschatten van ranks bij spelers mogelijk negatief wordt beïnvloed. Deze problemen moeten aangepakt worden voor een eerlijke en representatieve ranked modus in Warzone.

Guus Weggemans
Guus WeggemansRedacteurWil esports naar een groter publiek brengen, speelt zelf competitief Super Smash Bros Ultimate