Nieuws

WCS StarCraft op Blizzcon stopt, ESL en DreamHack maken doorstart

8 januari 2020, 15:33

Blizzard heeft aangekondigd hoe de toekomst van StarCraft II esports vorm krijgt. De World Championship Series (WCS) waarvan de finale op Blizzcon werd gespeeld krijgt geen nieuwe editie. In plaats daarvan komen ESL Pro Tour en DreamHack Masters en een grote finale tijdens IEM Katowice.

In een verklaring op de website van StarCraft II geeft Blizzard aan dat de WCS veel voor hen en de community heeft betekent, maar dat het tijd is voor verandering nu StarCraft II esports bezig is aan een evolutie. Ze vervangen de WCS met de ESL Pro Tour en DreamHack SC2 Masters. De twee toernooien vormen samen het nieuwe esports-circuit voor StarCraft II.

ESL en DreamHack

Met het nieuwe systeem worden er zes internationale toernooien per jaar georganiseerd. Vier in samenwerking met DreamHack en de overige twee door ESL. Ook zijn er wekelijkse competities bij ESL die uiteindelijk doorstromen in de grote toernooien.

IEM Katowice

De grote finale, die voorheen tijdens Blizzcon werd gespeeld, vindt nu plaats tijdens IEM Katowice in 2021. Blizzard benadrukt dat StarCraft II esports nog wel aanwezig is op Blizzcon, maar in een andere vorm. Meer informatie is nog niet beschikbaar.

Door het besluit van Blizzard komt er na acht jaar een einde aan de WCS. De laatste editie werd gewonnen door de Koreaan Park "Dark" Ryung Woo. Het was vorig jaar de zevende keer dat een Koreaan de WCS wist te winnen. In 2018 slaagde Joona "Serral" Sotala er als enige niet-Koreaan in om de titel binnen te slepen. De Fin won toen in de finale van Kim "Stats" Dae Yeob.