Nieuws

Wolfire Games sleept Valve voor de rechter

3 mei 2021, 15:51

Ontwikkelaar en oprichter van Humble Bundle, Wolfire Games, klaagt Valve aan. Volgens Wolfire Games heeft steam een monopoliepositie in de gaming-industrie. Het beleid van Valve betreft omzetdeling, keys voor andere winkels en verkoopprijzen belemmert volgens Wolfire de innovatie van de gaming markt.

Wolfire laat in de aanklacht weten dat Valve dertig procent van de omzet in zijn eigen zak steekt, wat volgens de ontwikkelaar buitengewoon veel is. Dit kan leiden tot hogere prijzen en minder innovatie voor iedereen beweert Wolfire. Ook zeggen zij dat Valve 75 procent van de pc-gamingmarkt in handen heeft; Valve's zou zes miljard dollar omzet hebben. Wolfire beschrijft dat een groot deel van deze omzet winst is en noemt het astronomisch veel.

Valve geeft op aanvraag Steam keys weg aan spel-ontwikkelaars om aan te bieden op andere platformen, zoals Green Man Gaming of de Humble Bundle Store. Op deze platformen is de winstverdeling gunstiger voor de ontwikkelaars. Wel heeft Valve hier regels voor, de prijs van de keys mogen niet lager liggen dan bij Steam, zo voorkomt Valve dat er concurrentie ontstaat. Mocht Valve vinden dat er teveel keys worden verkocht door derde kunnen zij stoppen met het verstrekken van deze keys.

Volgens Wolfire is de aanklacht momenteel de enige oplossing voor Valves houdgreep op de markt. Wolfire wil niet alleen compensatie voor de opgelopen schade onder dit systeem, maar wil door middel van een gerechtelijk bevel ook dat de genoemde Steam-voorwaarden voor alle game ontwikkelaars en uitgevers geschrapt wordt.