Nieuws

Worlds 2019: Europees team Splyce stunt in groep B

17 oktober 2019, 22:55

Het was donderdag tijd voor de vijfde dag van de Group Stage van Worlds 2019. Op deze dag werd groep B afgesloten en nu zijn de eerste twee teams van de komende kwartfinales gekwalificeerd, namelijk het Chinese FunPlus Phoenix en het Europese Splyce.

GAM Esports vs FunPlus Phoenix

Game 1 op de vijfde dag van de Worlds 2019 was direct een knaller waarin de Chinese nummer één FunPlus Phoenix het opnam tegen GAM Esports. De game was erg explosief waar beide teams erg agressief speelden en door middel van kleine gevechten een voorsprong probeerden te behalen. Ookal bleef GAM deze gevechten winnen, toch bleef FPX geld binnenharken en daardoor werd hun botlaner Lwx steeds maar sterker. Uiteindelijk kwam FunPlus steeds beter uit de gevechten en leek niets Doinb's Malphite en Lwx's Kai'sa te kunnen stoppen. FPX won de game uiteindelijk overtuigend, daadkrachtig en snel.

J Team vs Splyce

Als tweede stond een game tussen het Europeese Splyce en J Team, het als eerst geplaatste team uit de LMS op het menu. Splyce moest deze game winnen om nog een goede kans te maken op een kwalificatie voor de kwartfinales. Het plan van Splyce was direct duidelijk: vechten wanneer zij dat willen en winnen in de lategame. Toch gaf Splyce in het begin van de game onverwacht gas en had het team binnen 10 minuten al een voorsprong van 2000 gold. J Team bleek niet in staat te zijn om de snelle start te stoppen en Splyce won dan ook na een Baron en een ace in de base van J Team.

GAM Esports vs J Team

J Team mocht daarna direct weer aantreden voor een game tegen GAM Esports, dat op dat moment onderaan stond in de groep. Zij verrasten in de draft met een Volibear support, een pick die men vooral in Europa en Amerika maar zelden ziet. Toen de game van start ging bleek het helemaal niet meer om de Volibear te gaan. GAM bleef maar plays forceren in de toplane terwijl J Team's toplaner Rest deze aanvallen steeds afsloeg en daardoor kills haalde. GAM liep steeds verder achter en J Team draaide ieder gevecht om in hun eigen voordeel. Uiteindelijk werd het team bijna verrast door een deathbrush van GAM Esports bij Baron, maar dat was niet voldoende en J Team won kort daarna de game. Dit betekende het einde van Worlds 2019 voor GAM en daarmee de gehele Vietnamese deelname. 

Splyce vs FunPlus Phoenix

In de vierde game van de dag kon FunPlus Phoenix zich plaatsen voor de volgende ronde van het toernooi. Hiervoor moest het wel afrekenen met Splyce, dat eerder op de dag al van J Team won. Beide teams gingen de Rift op met vrij standaard composities en de game werd bepaald door welk team het beste zou presteren tijdens de teamfights. De eerste 15 minuten van de game waren erg rustig, met alleen een enkele kill voor Vizicsacsi, de toplaner van Splyce. De eerste, echte teamfight werd uitgevochten rond de zeventiende minuut en deze werd overtuigend gewonnen door Splyce. Ook resulteerde dit in nog meer kills en gold voor Vizicsacsi's Cho'Gath. Uiteindelijk had deze champion zo veel health dat hij niet meer te verslaan was en zo won Splyce, geheel onverwacht, van favoriet FunPlus Phoenix.

Splyce vs GAM Esports

Splyce hoefde nu nog maar één game te winnen om zich te plaatsen voor de kwartfinales in Madrid. Om dit te bereiken moest het Europese team wel winnen van het al uitgeschakelde GAM Esports. GAM zette volledig in op teamfights en fysieke schade, terwijl Splyce koos voor burst vanuit de jungle met Qiyana en een hyper carry in Jinx voor botlaner Kobbe. GAM had de early game waar ze al heel het toernooi op zaten te wachten en vroeg in de game haalde ze meerdere kills en een flinke voorsprong in gold. GAM zette de game in de volgende versnelling en het leek er op dat ze Splyce volledig overrompelden met hun agressie. Toch wist Splyce compleet terug te komen door GAM te verslaan terwijl het team uit de VCS op een heel slecht moment de Baron probeerden te verslaan. Toen was de late game pas echt begonnen en dat is precies waar Splyce op haar best is. Ze bleven vechten en wonnen uiteindelijk de beslissende teamfight. Nu mocht Splyce zich geheel onverwachts klaarmaken voor een beslissende tiebreaker voor de eerste plek in Groep B. 

J Team vs FunPlus Phoenix

Zal FunPlus Phoenix zich nu wel plaatsen voor de kwartfinales? Dat was dé vraag die iedereen zich stelde in de laatste reguliere game van groep B. Ook voor J Team was dit de laatste kans om door te gaan naar de volgende ronde in Worlds 2019, en ze wilden deze kans natuurlijk zo goed mogelijk benutten. Toch sprong FunPlus uit de startblokken en liet het team met drie winnende lanes zien uit welk hout ze gesneden waren. J Team wist niets in te brengen tegen het geweld van FPX en binnen 20 minuten was de achterstand van het LMS-team al 11000 gold, drie torens en negen kills. Het kostte FunPlus Phoenix slechts 23 minuten om J Team uit de weg te ruimen, en J Team werd uiteindelijk zonder al te veel moeite uit het toernooi geknikkerd. 

Tiebreaker: FunPlus Phoenix vs Splyce

Uiteindelijk was het tijd voor de laatste game van de dag: een tiebreaker om de eerste plek in groep B. Geheel tegen verwachting in was het Splyce dat het nogmaals mocht opnemen tegen titelfavoriet FunPlus Phoenix voor deze felbegeerde plek en de daarbij horende betere matchup in de kwartfinales. Uiteindelijk besloot FPX in draft op het laatste moment Doinb's Ryze om te ruilen met de Renekton van GimGoon om Splyce te verrassen. Splyce maakte al snel de eerste kill en het geld dat de First Blood opbrengt ging naar toplaner Vizicsacsi's Gangplank, wat een goede start leek te zijn. Er werd wel teruggevochten door FunPlus en het Chinese team had rond de 10 minuten een kleine voorsprong in gold verzameld. Toch leek het er op dat Splyce constant druk bleef zetten en ging de game gelijk op. De Europeanen probeerden zelfs in een 5v5 teamfight van FPX te winnen, en het zag er naar uit dat dat het verschil tussen de twee teams niet zo groot was als dat het verschil in gold liet zien. Uiteindelijk werd FunPlus Phoenix steeds sterker en behaalde het team een Baron Buff. Toch bleef Splyce vechten en dat werd uiteindelijk hetgene dat Splyce de das om leek te doen. De game was nog niet afgelopen want er werd constant gestreden om de voorsprong, waar Splyce constant terug probeerde te komen. Uiteindelijk won FPX toch de beslissende teamfight en werd het als eerste geplaatste team uit China eerste in groep B. 

Eindstand groep B:

**1. FunPlus Phoenix 5-2
****2. Splyce 4-3
**3. J Team 3-3
4. GAM Esports 1-5