Beeld: Dot Esports
Nieuws

Worlds 2019: Invictus Gaming behaalt halve finales na winst op Griffin

26 oktober 2019, 13:57

Vandaag vervolgde Worlds 2019 zich met de kwartfinales. In de eerste kwartfinale tussen het Koreaanse Griffin en het Chinese Invictus Gaming trokken de Chinezen uiteindelijk aan het langste eind door de serie overtuigend met 3-1 te winnen.

Invictus Gaming is het eerste team dat de halve finale van het wereldkampioenschap League of Legends 2019 bereikt heeft. Het Chinese team won in de eerste kwartfinale van het toernooi met 3-1 van Griffin. Volgens de verschillende presentatoren en commentatoren leek het er op dat Griffin, de tweede vertegenwoordiger van de Koreaanse LCK, de serie zou gaan winnen van de ex-wereldkampioen Invictus, maar dat pakte toch anders uit.

Zonder damage geen winst

De eerste game van de serie liet duidelijk zien dat er een groot verschil zat tussen de speelstijlen van beide teams. Invictus Gaming koos voor sterke carry's in Qiyana, Yasuo en hypercarry Kog'Maw, een tactiek waarmee het Chinese team vorig jaar het wereldkampioenschap nog won. Griffin speelt veel meer als een compleet team en probeert samen te werken om te winnen. De Koreanen kozen daarom ook voor een samenstelling met drie verschillende tanks, Garen, Poppy en Gnar. Ook al is Invictus het als derde geplaatste Chinese team, toch zijn de sololaners van het team, toplaner TheShy en midlaner Rookie, extreem sterk en om die reden won Invictus de eerste game na meer dan 40 minuten. Griffin leerde in deze game op de harde manier dat een team zonder damage bijna niet kan winnen.

Sterke comeback

In game 2 lag de focus meer op standaard League of Legends. De botlaners keerden terug naar de beste ADC's van het toernooi, Xayah en Kai'sa. Griffin kreeg al vroeg een voorsprong door botlane een aantal keer aan te vallen en Griffin's botlaner Viper had al snel 4 kills op zijn Xayah. Al het geld en alle kills werden binnengehaald door de juiste Griffin-speler en het leek er op dat het Koreaanse team deze game kon gaan winnen. IG koos er toen voor om de game zo onvoorspelbaar en verwarrend mogelijk te maken, waardoor Griffin's gold-lead niet verder groeide. Uiteindelijk bleef Griffin winnen totdat het verloor; Invictus won een gigantische teamfight bij Baron en toen was de game ook ineens afgelopen. Het was namelijk late game en voor IG's Kayle en Kai'sa is dat de tijd waar ze de meeste damage doen. Weg was Griffin's gold lead, weg was de kans om te winnen voor de Koreanen: 2-0.

Koreaanse hoop

Toen bestond ineens de mogelijkheid dat game 3 de laatste game van de serie kon zijn. De presentatoren keken elkaar dan ook scheef aan omdat hun voorspellingen op z'n zachtst gezegd niet geheel correct bleken te zijn. Toch begon Griffin erg sterk aan game 3 met champions die erg bij hun speelstijl passen. Weer behaalde het team een voorsprong in kills, towers en gold. In deze derde game liet jungler Tarzan ook zien waarom hij gezien wordt als een van de beste junglers ter wereld, met goede ganks en constante druk vanuit zijn Elise. Ook maakte Viper een Penta Kill op Xayah tijdens een grote, belangrijke teamfight bij Baron. Hierna speelde Griffin compleet volgens het boekje en won het de game met een ace in de basis van Invictus.

Geen reverse sweep

Nu moest Griffin nog twee games achter elkaar winnen om door te gaan naar de halve finales. In deze game koos het Koreaanse team er voor om nogmaals met de Xayah, de Rakhan en de Sion te spelen. Invictus Gaming koos er in game 4 voor om volledig in te zetten op sterke champions die veel schade doen, samen met een jungler en een support die makkelijk een gevecht kunnen starten. Helaas voor Griffin was toplaner Sword's Jayce het slachtoffer van meerdere ganks en stond de Koreaanse toplaner al snel ver achter. Ook wist IG een voorsrong te vergaren door, zoals hun teamsamenstelling al voorspelde, met gevechten steeds meer te forceren. Waar Invictus Gaming's botlaner JackeyLove in iedere game al een sterk optreden liet zien, game 4 van deze serie spande de kroon. In een beslissende teamfight haalde hij zijn zoveelste Double Kill van de serie en zijn teamfighting in deze game getuigde van grote klasse. Invictus Gaming zette na dit gevecht alles op alles om de game in het slot te gooien en dat lukte dan ook overtuigend. Uiteindelijk won IG de serie met 3-1 van Griffin.

Esports Club Man of the Match: TheShy

Deze man blijkt weer helemaal terug te zijn in zijn Worlds 2018-vorm. Niet voor niets noemen fans, spelers en casters TheShy de beste toplaner van de wereld. Ook in deze serie speelde hij erg sterk en tilde hij toplane Kayle naar een geheel nieuw level. Op deze champion wist hij in zowel een goede als in een slechte match-up geweldige scores te behalen en bracht hij, vooral in game 4, zijn team naar de overwinning.