Beeld: Riot Games
Nieuws

Worlds 2019 play-in: Hoe werkt het en wie spelen er

28 september 2019, 15:25

Worlds staat voor de deur en dus beginnen binnenkort de play-ins weer. Gedurende het afgelopen jaar hebben teams over de hele wereld hun beste League of Legends gespeeld. Dit allemaal om een felbegeerde plek op Worlds te bemachtigen. Voor alle wildcard-regio’s zijn de beste teams geplaatst, maar ook regio’s als Europa en – voor het eerst – Korea hebben een team in de play-ins. Maar hoe zit het in elkaar?

Tijdens de loting werden de teams die zich hadden gekwalificeerd voor de play-ins onderverdeeld in vier groepen van drie teams. Deze teams spelen vervolgens in hun respectievelijke groepen tweemaal tegen elkaar. De twee beste teams spelen uiteindelijk nog een best-of-5 tegen een team van een andere groep. De winnaar daarvan gaat vervolgens door naar de group stage.

Groep A

In groep A zit onder andere Clutch Gaming, dat zich wist te kwalificeren door in het laatste deel van de zomer een ijzersterke reeks te winnen van onder andere TSM en CLG.

Verder is Unicorns of Love uit de CIS-regio een bekende naam voor Europese fans. Het team kon geen plek bemachtigen in de LEC na de introductie van franchising, dus verhuisde het naar de LCL waar het meteen de eerste plek veroverde.

Ten slotte is er Mammoth, een vrij jong team in de Australische OPL. Mammoth was in hun eerste jaar een middelmootteam, maar in de summer split dit jaar versloegen ze de Chiefs Esports club, waarmee ze hun plaats op Worlds verzekerden.

Groep B

Groep B bestaat uit het Japanese DetonatioN FocusMe, dat zich voor het tweede jaar op rij heeft gekwalificeerd. Het team is één van de meest dominante teams uit de LJL sinds 2015 en gaat nu proberen de groepsfase te halen.

Isurus Gaming is de Argentijnse afgevaardigde uit de LLA. Hoewel ze in 2013 al zijn opgericht, greep het team altijd net naast een plek op Worlds.

Het laatste team in Groep B is Splyce, de derde afgevaardigde uit Europa. Splyce bereikte al eerder het WK in 2016, waar het niet verder kwam dan de groups stage. Nu is het aan hen om te laten zien dat ze beter kunnen.

Groep C

Het eerste team in Groep C is Hong Kong Attitude, de derde seed van de LMS. Hoewel HKA al eerder Worlds wist te bereiken in 2017, stelde het toen teleur door de play-ins niet uit te komen. Nu gaat het team het opnieuw proberen, in de hoop een beter resultaat te bereiken dan voorgaande jaren.

Lowkey Esports is de tweede seed uit de VCS. Het team, afkomstig uit Amerika met een team in Vietnam, gaat meteen in hun eerste jaar van hun bestaan naar Worlds door onder andere Dashing Buffalo uit te schakelen.

Het derde team in Groep C is MEGA uit de SEA. Het Thaise team mistte in 2018 net Worlds door te verliezen van Ascension Gaming. Dit jaar debuteerde het team op hun eerste internationale toernooi bij MSI en nu is het ze gelukt om Worlds te bereiken. Of ze de play-ins uitkomen is nog maar de vraag.

Groep D

Groep D bestaat onder andere uit Damwon Gaming, de derde seed uit Korea. Door China’s dominantie op Worlds en MSI in het voorgaande jaar heeft Korea voor de eerste keer een team in de play-ins, in plaats van drie direct seeds in de groups stage. Het team moet nu laten zien dat Korea de rechtmatige eigenaar is van die seed.

Verder is Flamengo eSports, de Braziliaanse afgevaardigde, één van de teams in groep D. In 2018 moest het nog buigen voor Kabum en INTZ, maar vervolgens domineerde het in 2019 de spring en summer split. Hoewel INTZ nog de playoffs won in spring, lukte het Flamengo om de summer playoffs te winnen en zo hun debuut op het internationale toneel te bereiken.

Het laatste play-ins team is Royal Youth, een Turks team opgericht in eind 2018. In de winter split wist het team meteen de derde plek te bereiken, maar in de summer split was het duidelijk het beste team. Door in de playoffs finale Supermassive te verslaan, is het ze gelukt om meteen in hun eerste jaar van bestaan Worlds te bereiken. Nu probeert het om Turkije weer terug in groups te brengen.

Het volledige speelschema van de Play-In Stage en de rest van Worlds is te vinden op onze website.