Pokémon GO

Pokémon GO is een game die gespeeld wordt op Android- en iOS-smartphones. Al zes jaar lang gaan mensen over de hele wereld op zoek naar hun favoriete Pokémon. Dit wordt mogelijk gemaakt door Niantic, de uitgever en ontwikkelaar van het spel. Sinds de uitgave in juli 2016 heeft het spel een ongelooflijke ontwikkeling doorgemaakt.

Wat is Pokémon GO?

Na grote successen met de game Ingress had Niantic de smaak te pakken. De ontwikkelaar ging samenwerken met Nintendo om de ontwikkeling van Pokémon GO te realiseren. Dit bleek een gouden zet, want enkele dagen na de release gingen miljoenen fans eropuit om hun favoriete Pokémon te vangen.

Pokémon GO is een AR-game en maakt gebruik van gps op je smartphone. In Pokémon GO komen onze wereld en die van Pokémon samen. Met je smartphone in je hand trek je eropuit om het spel te spelen. Elke stap die je zet, zet je in-game personage ook. Onderweg kom je Pokémon tegen en kan je andere activiteiten ondernemen.

De basisbeginselen van Pokémon GO

Pokémon GO kent bijzonder veel mogelijkheden. Casual gamers kunnen eindeloos veel Pokémon aan hun Pokédex toevoegen en aan de moeilijkste raids deelnemen. Ook de meest competitieve spelers zullen plezier aan deze mobiele game beleven. Maar, het begint bij de basis.

Pokémon vangen

De basis van Pokémon GO is het vangen van de virtuele wezens die op je pad komen. Door op een Pokémon te tikken, kom je oog in oog met dit wezen te staan. Vervolgens kan je een Poké Ball, Great Ball of Ultra Ball gooien om de Pokémon te vangen.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=wfp30mxhA9w

Iedere Pokémon in Pokémon GO heeft een bepaald CP, wat staat voor Combat Power. Dit geeft aan hoe krachtig het virtuele wezen is. Door Pokémon te vangen, verzamel je candy. Met candy is het mogelijk om een Pokémon te evolueren of middels power up sterker te maken.

PokéStops

Een belangrijk onderdeel van Pokémon GO zijn PokéStops. Deze PokéStops kun je bezoeken om PokéBalls en andere bruikbare items te vekrijgen. Een PokéStop vind je op een herkenbare locatie, zoals een kerk, standbeeld of op een fietsroute.

Gyms verslaan

Wie genoeg sterke Pokémon heeft verzameld, kan proberen een gym te verslaan. Daarvoor moet je met alle Pokémon die zich in de gym bevinden de strijd aan gaan. Kom je als winnaar uit de strijd, dan kun je jouw Pokémon aan de gym toevoegen. Andere trainers gaan deze vervolgens weer proberen te verslaan.

Raids in Pokémon GO

Gevorderde spelers kunnen deelnemen aan raids. Tijdens een raid neemt een sterke Pokémon een gym over. Alleen of samen met andere spelers kun je deze Pokémon proberen te verslaan. Lukt dat? Dan krijg je de kans om de Pokémon te vangen.

Om deel te nemen aan een raid moet je over een raid pass beschikken. Deze ontvang je wanneer je een bezoek aan een gym brengt. Voordat de raid start krijg je de mogelijkheid om de Pokémon te selecteren waarmee je de strijd wil aangaan.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=VIWyZigm-c0

Pokémon GO Battle League

In de Pokémon GO Battle League krijg je de kans om het op te nemen tegen spelers over de hele wereld. Middels een internetverbinding krijg je een tegenstander toegewezen. Dit betekent dat je de GO Battle League gewoon thuis, vanuit je luie stoel kan spelen.

De basis van de GO Battle League is simpel. Je kiest drie Pokémon en probeert daarmee de drie Pokémon van je tegenstander te verslaan. Binnen het gevecht kun je ongelimiteerd fast attacks uitvoeren. Heeft je Pokémon genoeg energie verzameld, dan kun je een charged attack gebruiken.

Binnen de GO Battle League is elke week één van de drie verschillende leagues actief: Great League, Ultra League of Master League. Aanvullend zijn er cups actief. Elke league en cup heeft specifieke restricties die bepalen welke Pokémon mee mag doen.

Seizoenen in Pokémon GO

In Pokémon GO zijn seizoenen actief. Deze 'Pokémon GO Seasons' hebben een eigen thema. Alle content en activiteiten gedurende dat seizoen passen binnen thema. Een seizoen duurt ongeveer drie maanden.

Community days en spotlight hours

Om Pokémon GO interessant te houden, heeft Niantic verschillende terugkerende evenementen in het leven geroepen. Twee van deze evenementen zijn de community days en spotlight hours.

Tijdens een community day verschijnt één specifieke Pokémon in grote getalen in het wild. Wereldwijd trekken groepen spelers eropuit om zo veel mogelijk van deze virtuele wezens te vangen. Tijdens community days zijn verschillende bonussen actief. Dit evenement vindt altijd in het weekend plaats.

Spotlight hours zijn een soort kortstondige community days. Elke dinsdagavond verschijnt één specifieke Pokémon in grote getalen in het wild. Spelers hebben een uur de tijd om de Pokémon te vangen.

Pokémon GO esports

Pokémon GO esports is in opkomst. In 2022 wordt tijdens het Pokémon Championship Series voor het eerst bepaald wie de beste Pokémon GO speler ter wereld is. De deelnemers moeten zich via regionale en internationale toernooien kwalificeren voor het wereldkampioenschap.

Binnen Pokémon GO esports wordt het format van de GO Battle League gebruikt. Spelers kiezen beide zes Pokémon en op basis van elkaars selecties, kieze de spelers de drie Pokémon waarmee ze de strijd aan willen gaan.

De organisatie van de Pokémon Championships werken de komende jaren aan de professionalisatie van Pokémon GO als esport. Door het groeiende marktaandeel van mobile gaming binnen de gamingindustrie, liggen er kansen om de mobiele game tot een volwassen esport te ontwikkelen.