PUBG

PlayerUnknown’s Battleground is een battle royale game die in 2017 uitgebracht werd door de PUBG Corporation. PUBG, zoals het spel vooral wordt genoemd, begon in maart van dat jaar met een early access periode die zes maanden zou duren. Dit werd enkele maanden uitgesteld en de game werd ‘officieel’ gereleased op 20 december 2017. De battle royale is een van de meest verkochte spellen aller tijden en heeft ook een hele succesvolle mobiele versie genaamd PUBG: Mobile. Mede dankzij de release van PUBG in 2017 is de populariteit van battle royale games erg toegenomen en is het genre gegroeid tot wat het nu is: een van de grootste gaming genres in de huidige markt.

Wat is PUBG

Zoals gezegd is PUBG een van de eerste battle royale game. Een battle royale is een game waarbij spelers op een map spelen die steeds kleiner wordt. Op die map kunnen spelers wapens en andere benodigdheden, zoals medicijnen, vinden waarmee het overleven makkelijker wordt. Bij PUBG vliegen de spelers met een vliegtuig in een rechte lijn over de map en kunnen zelf kiezen wanneer ze uit het vliegtuig springen. Aan een game doen maximaal 100 spelers mee, spelers kunnen solo spelen maar ook in teams van twee, drie, vier of vijf.

De wapens en spullen liggen over de map verspreid, maar niet geheel willekeurig. In bepaalde gebieden ligt betere loot dan in andere gebieden. In steden, bunkers of drukke gebieden ligt betere loot dan in de buitengebieden.

Gedurende het spel wordt het speelgebied voor de spelers steeds kleiner, waardoor ze met elkaar moeten vechten om te overleven. Uiteindelijk blijft er nog maar één team of speler over om de overwinning te claimen.

Maps

PUBG heeft momenteel acht speelbare maps en de ontwikkelaar achter PUBG is altijd bezig met het ontwikkelen van nieuwe speelgebieden.

Erangel

Erangel was de eerste map van PUBG en is beschikbaar sinds de release van het spel. Het speelgebied is 8x8 km, waardoor het een van de grootste maps is in de game. Erangel speelt zich af op een Russisch eiland. Over het gehele eiland liggen verschillende steden, dorpjes en bunkers verspreid waar spelers loot kunnen vinden. Daarnaast is de setting van de map erg groen en zijn er veel bossen en bergen, maar ook open weides en vlaktes. Het weer kan erg verschillen op Erangel waardoor spelers verschillende tactieken moeten gebruiken. Als laatst heeft de map ook nog een ‘red zone’ die willekeurig op de map verschijnt. Zodra de ‘red zone’ verschijnt moeten spelers zo snel mogelijk dekking zoeken want dat gebied wordt gebombardeerd.

Miramar

Miramar was de eerste map die werd toegevoegd aan PUBG en is ook een 8x8 km map. Het speelt zich af in een woestijn in Mexico. De ontwikkelaar wilde met Miramar een nieuwe ervaring voor de spelers creëren in vergelijking met Erangel. Hierdoor is de woestijn map ontstaan, de map is een unieke combinatie van een open woestijn met veel dichtbevolkte steden. Deze combinatie zorgt ervoor dat de spelers in een game zowel op lange afstand als dichtbij met elkaar het gevecht aan gaan.

Vikendi

Vikendi is de derde map van PUBG en de eerste die niet 8x8 km groot was. Vikendi speelt zich namelijk af op een eiland in de adriatische zee wat 6x6 groot is. Het speelgebied is gebaseerd op een klein resort eiland. De map speelt zich af in een dichtbebost natuurgebied met veel toeristische trekpleisters zoals een kasteel en een wijngaard. Daarnaast heeft Vikendi drie verschillende thema’s: dag, avond en sneeuw. Vooral de sneeuw variant van de map brengt een unieke speelstijl met zich mee, spelers laten namelijk voetsporen achter in de sneeuw.

Sanhok

Sanhok is de vierde map van PUBG die zich afspeelt in een Aziatische jungle. De map is nog een stapje kleiner dan Vikendi, namelijk 4x4 km. Doordat het speelgebied zo klein is, is het een fast-pace en close-quarters map. De map bestaat vooral uit kleine dorpjes die verbonden zijn met zandwegen door de jungle, daarnaast heeft het speelgebied veel hoogte verschillen. Sanhok heeft ook een unieke ‘dynamic circle’. De dynamic circle ziet hoeveel mensen nog levend zijn en berekent of de circle sneller of langzamer moet bewegen tijdens de game.

Karakin

Karakin is de vijfde map van PUBG en bracht enkele nieuwe features met zich mee. De map is maar 2x2 km groot waardoor er maar 64 spelers op de map spelen in plaats van 100. Door de combinatie van een kleine map met minder spelers is Karakin een combinatie van Miramar en Sanhok. Fast-pace gevechten op een woestijn omgeving. Daarnaast bracht de map met de ‘black zone’ ook nog een unieke feature met zich mee. Een ‘black zone’ wordt willekeurig aangegeven op de map en dat gebied wordt gebombardeerd, alleen in tegenstelling tot de ‘red zone’ gaan huizen kapot in de ‘black zone’ en kunnen spelers niet schuilen in gebouwen.

Paramo

Parama is de zesde map van PUBG en speelt zich af op een actieve vulkaan. De map is 3x3 km groot en er spelen 64 spelers tegelijk op. De map maakt gebruik van de actieve vulkaan door er een adaptieve map van te maken. Door de vele verschillende en veranderende lava stromen moeten spelers elke game een andere tactiek toepassen. Daarnaast bevinden ook de grote orientatiepunten zich elke game op een andere locatie.

Haven

Haven is de zevende map van PUBG en daarnaast ook de kleinste. Op deze map spelen maximaal 32 spelers tegelijk, dit is zo omdat de map maar 1x1 km groot is. De map speelt zich af in een stedelijk gebied met een industrieterrein en een haven. Het unieke aan deze map is dat er een PvPvE element aan de map is toegevoegd. Er zijn namelijk bepaalde gebieden op de map waar goede loot ligt, deze loot wordt echter bewaakt door een groep die bekend staat als ‘Pillar’. Door de AI-bestuurde faction geeft het de speler een extra uitdaging in deze close quarters map.

Taego

Taego is de achtste map van PUBG en speelt zich af in Korea. Het is de eerste map in lange tijd die weer 8x8 km groot is. De map qua omgeving veel met Erangel overeen alleen is de architectuur in Aziatische stijl. Wat Taego zo uniek maakt is dat spelers die dood gaan op een klein eiland terecht komen. Weten ze daar lang genoeg te overleven, dan respawnen ze op het grote eiland.

Esports

PUBG heeft een grote en goed georganiseerde esportsscene. Er zijn acht verschillende regio’s waar professioneel gespeeld wordt. Elke regio heeft door het jaar heen verschillende regionale toernooien. De teams die het beste in de regionale competities presteren kunnen zich kwalificeren voor internationale toernooien die meerdere keren per jaar plaatsvinden. Vervolgens worden de teams die het beste regionaal en internationaal geplaatst voor het wereldkampioenschap dat eenmaal per jaar wordt gehouden.

PUBG: Mobile

Naast een desktop versie heeft PUBG ook een mobiele versie. PUBG Mobile is extreem populair en succesvol in de aziatische landen. De game werd in 2018 uitgebracht op iOS en Android en is sindsdien meer dan één miljard keer gedownload.