Rocket League

Rocket League is een populair voetbalspel dat is ontwikkeld door Psyonix en in 2015 uitgebracht werd. Het is een sequel van het Psyonix-spel: Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle-Cars. Hoewel de game oorspronkelijk werd uitgebracht voor Playstation 4 en Microsoft Windows, werd het spel later ook beschikbaar voor Xbox One en Nintendo Switch. Vanaf september 2020 is de game free-to-play.

Rocket League logo

Wat is Rocket League

Rocket League is wat ook wel een ‘voertuig voetbal’ game wordt genoemd. Het is een voetbalspel met een unieke twist. De spelers besturen namelijk een raket-aangedreven auto waarmee ze tegen de bal aan moeten rijden om te schieten, passen en dribbelen. Het spel heeft verschillende modi, maar uiteindelijk gaat het erom dat je na vijf minuten meer hebt gescoord dan je tegenstander. In het stadion liggen boost pads waar spelers overheen kunnen rijden om hun boost meter te vullen. Zodra een speler hun boost gebruikt gaat de meter omlaag, wanneer de meter leeg is kan een speler niet meer boosten. De boost in een mechanic die ervoor zorgt dat de auto hogere snelheden kan halen en zelfs kan vliegen.

Verschillende gamemodes

Rocket League beschikt over verschillende online- en offline-gamemodes. Momenteel zijn zeven Soccar-modes en nog enkele aparte gamemodes verdeeld in casual en competitive. De standaard spelmodus heet Soccar, hierin speel je vijf minuten in een normaal stadion met normale instellingen. Als de tijd verlopen is heeft het team met de meeste doelpunten gewonnen, als het gelijk staat volgt er een overtime waarbij het team dat als eerst scoort de wedstrijd wint.

Rocket League game modes

Casual

Alle gamemodes die onder casual vallen kunnen in alle beschikbare stadions in het spel gespeeld worden. Dit zijn de vier verschillende casual modes.
Duel: één tegen één Soccar
Doubles: twee tegen twee Soccar
Standard: drie tegen drie Soccar
Chaos: vier tegen vier Soccar

Competitive

Er zijn momenteel zeven competitive modes in Rocket League die worden onderverdeeld in ‘competitive’ en ‘competitive extra modes’. Bij de competitive spelmodus krijgt een speler na tien gespeelde wedstrijden een rang. Net als bij andere spellen kan een speler in rang stijgen of dalen door wedstrijden te winnen/verliezen. De competitive wedstrijden worden gespeeld in stadions die zijn aangeschreven als competitive maps.

Competitive
Solo Duel: één tegen één Soccar
Doubles: twee tegen twee Soccar
Standers: drie tegen drie Soccar

Competitive extra modes
Snow Day: drie tegen drie gamemode waarbij er gespeeld wordt in een ijshockeystadion en gebruik wordt gemaakt van een ijshockeypuck in plaats van een voetbal.
Hoops: twee tegen twee gamemode waarbij er gespeeld wordt in een basketbalstadion en er gebruik wordt gemaakt van baskets in plaats van voetbaldoelen.
Dropshot: drie tegen drie gamemode waarbij er geen voetbaldoelen zijn maar de bal moet worden ‘opgeladen’ om vervolgens de grond kapot te maken en de bal in het gat te schieten.
Rumble: drie tegen drie gamemode waarbij elke speler om de tien seconde een willekeurige speciale ability krijgt om te gebruiken.

Overige gamemodes

Daarnaast beschikt Rocket League over een vrije modus, waarbij de speler zelf alle instellingen kan bepalen om zo bepaalde scenario's te oefenen. Naast de vrije modus is er ook een training modus waarbij spelers zich op bepaalde aspecten van het spel kunnen richten. Als laatst is er nog de tournament modus waarbij spelers zich dagelijks kunnen aanmelden om mee te doen aan een drie tegen drie of twee tegen twee toernooi. Door toernooien te winnen kunnen spelers in-game items verkrijgen.

Op welke platformen kan ik Rocket League spelen?

Rocket League is op veel verschillende platformen te downloaden en spelen. Momenteel is het spel beschikbaar voor Playstation, Xbox, Nintendo Switch en de computer via Steam en de Epic Games Store. Een uitgebreide uitleg over oe en waar je Rocket League kan downloaden staat op onze website.

Cross platform play Rocket League

Naast dat Rocket League beschikbaar is op alle platformen heeft het ook de optie om cross-platform play aan/uit te zetten. Hierdoor hebben spelers de mogelijkheid om met vrienden te spelen die Rocket League op een ander platform hebben. Die flexibiliteit komt tegenwoordig steeds meer voor, maar het blijft fijn wanneer een game de optie ervoor heeft. Daarnaast kunnen spelers die alleen tegen het eigen platform willen spelen de optie ook uitschakelen.

Rocket League esports

Rocket League startte in 2016 met de officiële competitie genaamd Rocket League Championship Series (RLCS). Psyonix is een samenwerking aangegaan met Epic Games om te verbeteren en dat is de afgelopen jaren gelukt. Rocket League is uitgegroeid tot een van de grotere en succesvolste esports in de wereld. De prijzenpot van het wereldkampioenschap is gegroeid van 55.000 dollar naar twee miljoen dollar.

Rocket League Championship Series