Artikel

Dit zijn alle Rocket League modes die je kunt spelen!

Dit zijn alle Rocket League modes die je kunt spelen!

Rocket League staat bekend als autovoetbalgame. Wat minder mensen weten is dat de game meer te bieden heeft. Ontwikkelaar Psyonix heeft de afgelopen jaren flink wat sporten aan Rocket League toegevoegd. Behalve voetbal zijn bijvoorbeeld basketbal en ijshockey nu ook speelbaar. Daarnaast is er ook geëxperimenteerd met andere modes waarin bijvoorbeeld op een andere map wordt gespeeld, of juist een mode waar je speciale power-ups gebruikt. Wil je weten wat Rocket League allemaal te bieden heeft? Dan kan je hieronder verder lezen.

Permanente modes

Voetbal

De kern van Rocket League is autovoetbal; goals scoren bij de tegenstander terwijl je een auto bestuurt. Dit kan je spelen in een direct duel tegen één speler, maar ook in 2 tegen 2 of 3 tegen 3. Deze drie modes zijn allemaal beschikbaar in zowel casual als competitieve lobby’s.

Terwijl casual voor de lol is, kan je in de competitieve ranked modus proberen een zo’n hoog mogelijke rang te halen. Hoe hoger je rang, hoe beter je beloningen aan het eind van het seizoen. Behalve deze opties is er ook de ‘Chaos’-mode, wat 4 tegen 4 is. Deze kan je enkel in een casual setting spelen.

Ijshockey

De eerste nieuwe mode die werd toegevoegd was ijshockey. Dit gebeurde begin 2016 en veranderde weinig aan de succesformule. De ronde bal werd verwisseld voor een ijshockeypuck en er werd een speciaal ijshockeyarena aan de game toegevoegd, welke in de praktijk gelijk is aan de overige stadions.

Ondanks dat de aanpassingen klein zijn, zorgt het wel voor totaal andere gameplay. Zo stuitert de puck bijna niet, waardoor deze minder vaak in de lucht is en vaker over de muren schuift. Dit maakt het voor beginnende spelers makkelijker, vliegen in Rocket League is namelijk iets wat veel training kost.

Basketbal

Waar ijshockey gaat over kleine aanpassingen, zet de basketbalmode ‘Hoops’ de game volledig op zijn kop door een totaal ander stadion toe te voegen. In plaats van twee goals, zijn er twee baskets waarbij je net als bij echt basketbal vanuit de lucht moet scoren. Dat kan door de bal hoog naar de andere kant te schieten, of juist door te vliegen en de bal in de lucht het laatste zetje te geven.

Basketbal is geen makkelijke gamemode gezien er grote focus ligt op vliegen en luchtduels, maar als je dit eenmaal onder de knie hebt dan is het heerlijk om de bal van alle hoeken en standen erin te knallen.
Rocket League Hoops

Rumble

Rumble werd eind 2016 toegevoegd en was een veel gevraagde feature van Rocket League-fans. De gamemode volgt de normale gameplay van Rocket League, maar met een twist. Elke tien seconden krijg je een power up. Dit kan bijvoorbeeld een laars zijn om een tegenstanders te lanceren, een vrieskracht om de bal een paar seconden stil te bevriezen of pinnen die de bal aan je auto vastplakken. In totaal zijn er elf verschillende power ups om sterker te worden of juist je tegenstander te saboteren.

Dropshot

Waar ijshockey, basketbal en rumble gebruik maken van bestaande ideeën, is Dropshot een uniek idee van Psyonix. In deze mode wordt op een speciale map gespeeld waar geen goals zijn. Beide teams moeten proberen de bal op de helft van de tegenstander te laten stuiteren, wanneer dit gebeurt zullen de tegels afbreken. Na een aantal keer stuiteren op dezelfde plek breekt de vloer. Vervolgens kan je in dit gat proberen punten te scoren.

Roterende modes

Behalve de bovenstaande modes experimenteert Psyonix regelmatig met andere ideeën. Dit zijn vaak gamemodes die bijvoorbeeld tijdens in-game evenementen beschikbaar zijn. Wanneer Psyonix deze online zet wordt dit vooraf aangekondigd, maar er is geen planning voor. Deze modes komen dan online onder de categorie ‘LTM’ (Limited Time Modes).

Gridiron

Na voetbal, ijshockey en basketbal was American Football de vierde sport die een eigen mode kreeg. Gridiron werd tijdens de Super Bowl in 2021 toegevoegd aan Rocket League en wordt gespeeld tussen twee teams van vier spelers. In plaats van een ronde bal wordt met een rugbybal gespeeld. Als je de bal aanraakt of de speler met balbezit beukt, plakt de bal automatisch aan je auto vast. Om punten te scoren moet de bal in het doel eindigen, dit kan door in het doel te rijden of juist van een afstand de bal te lanceren.
Rocket League Gridiron

Rocket Labs

Rocket Labs zijn speciale maps die zo nu en dan in de rotatie zijn in de LTM-playlist. Deze arena's hebben bijvoorbeeld obstakels of meerdere doelen om punten te scoren, maar houden verder de normale Rocket League-gameplay aan. In totaal zijn er tien unieke Rocket Labs-arena’s gemaakt die spelers kunnen bespelen.

Beach Ball, Boomer Ball, Heatseeker

Beach Ball, Boomer Ball en Heatseeker zijn alle drie gamemodes waarbij de kenmerken van de bal zijn gewijzigd, voor de rest volgen ze over het algemeen de standaard Rocket League-formule. Beach Ball maakt de bal lichter, dit zorgt ervoor dat het spel wat trager gaat. Boomer Ball laat spelers juist ongelimiteerd gebruik maken van boost en zorgt ervoor dat elke keer dat de bal geraakt wordt, deze keihard wegvliegt. Heatseeker is de laatste gamemode met een aangepaste bal, deze vliegt bij iedere aanraking namelijk richting het doel van de tegenstander. Spelers hoeven zelf dus niet meer te mikken.

Dropshot Rumble, Spike Rush, Ghost Hunt

Dropshot Rumble, Spike Rush en Ghost Hunt zijn gamemodes die bepaalde power-ups van rumble centraal zetten. Dropshot rumble is een combinatie van de gameplay van dropshot en de power-ups van rumble. Spike rush is een gamemode waarbij de bal standaard aan de auto blijft plakken als je deze aanraakt. Tot slot gebruikt Ghost Hunt de magneet power-up van rumble welke ervoor zorgt dat de bal magnetisch bij je auto in de buurt blijft.

Het is twijfelachtig of Spike Rush en Ghost Hunt ooit nog terugkomen. De eerste lijkt vervangen te zijn door Gridiron, terwijl Ghost Hunt gebruikt werd tijdens het Ghost Busters-evenement in 2019 en sindsdien niet meer speelbaar is.

Wat je ook speelt, het belangrijkste is natuurlijk dat je er plezier in hebt. Met de verschillende gamemodes die Psyonix je voorschotelt, hoef je je voorlopig niet te vervelen als je Rocket League opstart!

Danny van Gend
Danny van GendRedacteurSchrijft over League of Legends en Rocket League, is een betere kijker dan speler
Danny van GendDanny van Gend