Artikel

De favorieten voor het Rocket League World Championship

RLCS World Championship Header

Morgen begint het Rocket League World Championship. In Fort Worth, in Amerika, zullen de beste teams ter wereld strijden voor een prijzenpot van twee miljoen dollar. Over twee weken, op 14 augustus, wordt de eerste wereldkampioen Rocket League sinds 2019 gekroond.

De afgelopen negen maanden hebben de teams volop gestreden in regionale en intercontinentale toernooien tijdens de Rocket League Championship Series (RLCS). Gevestigde namen als G2 Esports, Team BDS en The General NRG hebben laten zien dat zij onwijs hoge pieken kunnen bereiken, maar ook enorm lage dieptepunten kennen.

Daarnaast hebben opkomende teams als Moist Esports, Team Liquid, Karmine Corp., Version1, Team Falcons en FURIA laten zien dat zij klaar zijn om de gevestigde orde aan te vallen. Het gaat dus een enorm spannend toernooi worden. Hieronder kan je lezen welke teams wat ons betreft tot de grote favorieten behoren. Bij het maken van dit artikel is Gamers8 overigens buiten beschouwing gelaten. Een groot aantal teams was tijdens dat toernooi niet aanwezig of speelde met wisselspelers. Hierom vinden we dat toernooi geen goede graadmeter.

Moist Esports

De nummer één seed van Europa en het meest getalenteerde team van de wereld is ongetwijfeld Moist Esports. De organisatie van streamer Moistcr1tikal won de jackpot toen het de spelers van Team Queso oppikte. Met een gemiddelde leeftijd van zestien jaar zijn de spelers van Moist nog broekkies, maar eenmaal op het veld spelen ze als absolute vedettes.

Team Queso/Moist Esports speelt pas sinds het winterseizoen op het hoogste niveau, desondanks won het liefst drie van de zes Europese Regionals waar het aan deelnam – verder twee keer zilver en eenmaal een vierde plek – daarnaast won het ook nog eens op dominante wijze de Spring Split Major. Tijdens de Winter Split Major werd het tweede. Daarmee is het zonder twijfel het meest dominante team dit seizoen.

Wat ons betreft is Moist Esports de grote favoriet voor de titel. Het team is consistent, gefocust en alle drie de teamleden behoren tot de beste Rocket League-spelers ter wereld. De enige valkuil is de onervaren- en jeugdigheid van het team. Kunnen de tieners omgaan met de druk? Met een eventuele tegenslag als het minder gaat? We gaan het aankomende weken zien.

Team BDS

Team BDS komt het wereldkampioenschap binnen als de tweede seed van Europa. Iets wat weinig fans verwacht hadden voor het seizoen begon. De Franse organisatie was het afgelopen anderhalf jaar mega dominant in Rocket League, maar kon die lijn niet helemaal doortrekken. Dit seizoen startte BDS weer enorm sterk, maar kreeg het een flinke terugval. Desondanks nam BDS wel deel aan alle Majors en won het een aantal Regionals en dat is meer dan de meeste teams kunnen zeggen.

In dat opzicht is Team BDS wat ons betreft een enigma. Als het team in vorm is dan is er eigenlijk geen line up in de wereld welke zich kan meten met de Franse equipe. Dat is wanneer het team in vorm is dus, wanneer dat niet zo is dan is BDS ook echt waardeloos. Het is dus de vraag welk Team BDS we gaan zien op het wereldkampioenschap.

BDS Major Winnaars

G2 Esports

Als een esport groot is dan is G2 erbij betrokken. De organisatie heeft succesvolle teams in League of Legends, CS:GO, Valorant en Rainbow Six: Siege, maar hun Rocket League succes is misschien nog wel het grootste van allen. Dit seizoen won het drie Amerikaanse Regionals en won het de Winter Split Major. Ondanks al dit succes sloot G2 Esports het seizoen wel in mineur af met een uitschakeling in de tweede ronde van de Spring Split Major.

Desondanks kan je G2 Esports niet uitsluiten van de favorieten. Het team heeft met JKnaps, Atomic en Chicago een enorm ervaren line up en zij weten sinds dit seizoen wat nodig is om prijzen te winnen. Daar is misschien wel het nodige geluk voor nodig met de loting, want G2 blijft over het algemeen vooral een team dat in een toernooi groeit.

Team Falcons en FURIA

Een niet-westers team dat het wereldkampioenschap wint?! Het zou dit jaar zomaar kunnen gebeuren. Waar Europese en Noord-Amerikaanse teams al sinds het eerste seizoen met de scepter zwaaien, zijn FURIA en Team Falcons hongerig naar prijzen. De teams uit respectievelijk Brazilië en het Midden-Oosten hebben nog geen Major gewonnen, maar zijn een aantal keer erg dichtbij gekomen.

Wat vooral uniek is bij Team Falcons is dat het in de Fall en Winter split niet eens de beste van het Midden-Oosten was. In het Spring Season werd het wakker, won het alle Regionals en wist het direct de finale van de Spring Split Major te bereiken. FURIA daarentegen is al het gehele seizoen heerser in Brazilië. Die dominantie begint zich ook op Majors uit te betalen met tweemaal een plek in de subtop. Het is de vraag of deze teams kunnen stunten en een einde maken aan de westerse hegemonie in Rocket League.

FaZe Clan

Ondanks dat het iets lager staat dan bovengenoemde teams is FaZe Clanminimaal een outsider voor de wereldtitel. De organisatie wist dit seizoen twee Regionals te winnen, maar blinkt vooral uit in consistentie. FaZe Clan behoort namelijk vrijwel altijd tot de beste teams van een toernooi en dat kwartje hoeft tijdens een Major maar eenmaal de goede kant op te vallen.

Van de twaalf toernooien die FaZe Clan dit seizoen speelde, behaalde het liefst negen keer de top vier. De enige keer dat het door de mand viel was tijdens de Spring Split Major, waar het net als G2 Esports in de tweede ronde werd uitgeschakeld. FaZe heeft meerdere malen het hoogste podium binnen handbereik gehad, misschien kunnen ze dat podium ditmaal ook echt bereiken.

Danny van Gend
Danny van GendRedacteurSchrijft over League of Legends en Rocket League, is een betere kijker dan speler
Danny van GendDanny van Gend