Artikel

Vijf lessen van de Rocket League Winter Major 2022

Vijf lessen van de Rocket League Winter Major 2022

Afgelopen weekend was de Rocket League Winter Split Major. Het toernooi werd gewonnen door G2 Esports dat na een spannende finale afrekende met Team Queso. Tijdens het toernooi zijn een aantal dingen duidelijk geworden en tijd om deze op een rijtje te zetten.

De jeugd heeft de toekomst…

De gemiddelde leeftijd van verliezend finalist Team Queso was 16 jaar. Joe ‘Joyo’ Young is 16, Axel ‘Vatira’ Touret is 15 en Finaly ‘rise.’ Ferguson is 17 jaar. Ondanks die enorm jonge leeftijd wist het team in vrijwel alle situaties met de druk om te gaan. Enorm knap voor een groep jongens die doordeweeks nog naar de middelbare school gaan. Overigens zijn alle drie de spelers bij Team Queso vertrokken en zijn op zoek naar een nieuw team.

De voormalig spelers van Team Queso zijn echter niet de enige organisatie met jongelingen. Daniel ‘Daniel’ Piecenski werd afgelopen december 15 jaar en pakte dit toernooi de derde plek met Spacestation Gaming. Met hulp van de coaching van zijn ervaren teamgenoten was hij de sterkhouder van dat team. Hetzelfde geldt voor Landon ‘Beastmode’ Konerman van Version1 die ondanks zijn zestienjarige leeftijd zijn team naar de vijfde plek wist te loodsen.

…maar de oude garde is het nog niet verleerd

De finale werd zoals gezegd gewonnen door G2 Esports. Daarmee was het de tweede internationale titel voor G2 Esports sinds de oprichting van het team. De eerste was in 2017 in de vorm van de ELEAGUE Cup. Toen werd de finale gewonnen van Galeforce Esports. Zowel het toernooi als de andere finalist bestaan op dit moment niet meer. De enige speler van G2 die nu nog actief is voor het team is Jacob ‘JKnaps’ Knapman. Met zijn 22 is hij echter al een van de oudere spelers in de professionele Rocket League wereld.

Ook JKnaps teamgenoten zijn veteranen, Reed ‘Chicago’ Wilen speelt al sinds 2017 op hoog niveau en sinds 2019 bij G2 Esports, terwijl Massimo ‘Atomic’ Francheschi ook al drie jaar professioneel speelt, maar wel pas sinds dit jaar voor G2 Esports. Hiermee wordt des te meer duidelijk dat de ervaring die de professionals hebben opgedaan enorm belangrijk is.
G2 wint Major Header

Noord-Amerika is dominant

Voor fans van de Europese Rocket League-teams zal dit een bittere pil zijn, maar Noord-Amerika is op dit moment gewoon een stukje beter. Van de top vijf teams aan het einde van het toernooi, kwamen er vier uit Noord-Amerika. Enkel The General NRG, een team dat tijdens de Major in December nog de finale haalde, stelde teleur door in de eerste ronde van de play offs te verliezen. Dat gebeurde overigens tegen Team Queso.

Aan Europa’s zijde is Team Queso juist het enige lichtpuntje. Endpoint CeX werd in de play offs met liefst 3-0 naar huis gestuurd door FaZe Clan, terwijl Dignitas niet thuisgaf tegen Evil Geniuses. In de tweede ronde vloog die laatste er vervolgens uit tegen Team Queso, terwijl Team BDS door FaZe Clan van het kastje naar de muur werd gestuurd. Hopelijk zien we de volgende major betere prestaties van de Europese teams.

De Wildcard regio’s komen eraan

Bij de Fall Major in december liet het Arabische Sandrock Gaming al zien waar het toe in staat was, door onder andere G2 Esports te verslaan en de play offs te bereiken. Ook dit keer gooide een Wildcard team voor hoge ogen. Het Braziliaanse FURIA kwam namelijk erg ver in het toernooi.

In een poule met Endpoint CeX en The General NRG leek het aanvankelijk erop dat FURIA Esports zou moeten gaan strijden voor de derde plaats, maar niets bleek minder waar. In haar eerste twee wedstrijden versloeg het zowel NRG (3-1) als Endpoint (3-1) en pakte het daarmee de eerste plek in de poule.

In de play offs had het team het een stuk zwaarder en verloor het uiteindelijk van de twee finalisten. G2 Esports was in de upper bracket te sterk (4-2) en Team Queso was in de lower bracket net een maatje te groot (4-3). Desondanks kan FURIA terugkijken op een fantastisch toernooi waarin een gedeelde vijfde werd behaald.

Furia Esport Winter Major

De Spring Split Major wordt allesbeslissend

In totaal gaan er 24 teams naar het wereldkampioenschap Rocket League. Hoeveel teams een regio afvaardigt is afhankelijk van het aantal punten dat behaalt wordt tijdens internationale toernooien. Op dit moment is dat in het voordeel van de Amerikaanse teams. Desondanks staat alles enorm dicht op elkaar. Tussen de nummer vier en de nummer acht zitten slechts 220 punten (740 om 520) hierin kan dus nog alles gebeuren.

De Spring Split Major is van 29 juni tot en met 3 juli, voor die begint zijn er echter nog drie regionale toernooien. Een maand na de Spring Split Major gaan we door naar het eerste wereldkampioenschap sinds december 2019 dat toen gewonnen werd door The General NRG. Psyonix heeft al bekendgemaakt dat we in augustus bijna twee weken lang kunnen genieten van non-stop Rocket League actie in Texas.

Danny van Gend
Danny van GendRedacteurSchrijft over League of Legends en Rocket League, is een betere kijker dan speler
Danny van GendDanny van Gend