Artikel

Dit willen wij zien in F1 2022

Dit willen wij zien in F1 2022

Op 1 juli verschijnt F1 2022. Het nieuwste deel in de racegameserie zal ongetwijfeld weer enorm lekker rijden. Desondanks zijn er altijd dingen die beter kunnen in onze ogen, zeker bij een editie die zomaar de toekomst van de populaire racegame kan bepalen.

Niet te veel… EA

Dit jaar is een belangrijk jaar voor de F1-serie. Codemaster, maker van de game, is afgelopen jaar namelijk overgenomen door gamingreus EA. De vraag is wat die laatste van plan is met F1 2022. Aan de ene kant is EA een gigantisch bedrijf met een flink budget, wat mogelijk kan zorgen voor een flinke kapitaalinjectie. Aan de andere kant staat EA ook bekend om haar talent om aan alles geld te verdienen.

Iedereen is wel bekend met games als FIFA of The Sims, waarbij je de game koopt, wetende dat je nog minimaal het viervoudige van de aankoopprijs extra moet uitgeven om de volledige ervaring te krijgen. FIFA krijgt gigantisch veel Ultimate Team-kaarten, terwijl The Sims 4 ondertussen meer dan vijftig verschillen DLC-pakketten heeft. Hopelijk worden deze praktijken van F1 2022 ver weg gehouden.

Over de algemene gameplay hoef je niet bang te zijn in de F1-serie. Codemasters zet ieder jaar een prachtgame neer die rijdt als een zonnetje en daarnaast ook verkoopt als warme broodjes. Maar de toevoeging van bijvoorbeeld het Podium Pass twee jaar geleden, is een stap naar extra microtransacties. Eentje die dus niet onbekend is voor EA.

Formule 1 leent zicht perfect voor de toevoeging van extra microtransacties, daar is het podiumpas het levende beewijs van. Tel daarbij nog extra zaken op die EA ongetwijfeld weet te vinden dan kan het zomaar eens een heel duur grapje worden voor de speler. Het is te hopen dat Codemasters daar niet aan begint.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=K5RLRoRWUds

Meer risico met Braking Point vervolg

F1 2021 was een enorm complete game. Met carrière-modus en de in 2020 toegevoegde My Team-modus biedt het al een fantastische Formule 1-ervaring. Om het pakket nog mooier te maken voegde Codemasters afgelopen jaar Braking Point toe, een verhaalmodus die het verhaal vertelt van de jonge racer Aiden Jackson die van de Formule 2 opklimt naar de Formule 1.

Braking Point was een leuke toevoeging en zeker de moeite waard om door te spelen… maar het was zo ongelooflijk veilig en voorspelbaar allemaal. Alle personages, van Aiden, tot Casper Akkerman tot Devon Butler, voelen allemaal zo cliché aan. Sterker nog het voelt alsof de interacties tussen de personages rechtstreeks uit Netflix’ Drive to Survive is getrokken. Dat vertelt natuurlijk niet het hele verhaal van een jonge Formule 1-rijder.

Hoe het verhaal loopt laat zich dan ook raden. Aiden Jackson is het talent, komt in de clash met teamgenoot en vedette Casper Akkerman die zijn rol als eerste rijder niet wil kwijtraken en oh ja, rivaal Devon Butler doet alles om die relatie nog slechter te maken. Ik juich de toevoeging van Braking Point absoluut toe, zeker met hoe ze het tweede seizoen hebben aangepakt in F1 2021, maar het is jammer dat Codemasters het allemaal zo veilig speelt, er zit nog een hoop potentie in.

Legends in My Team: schot in de roos

Een van de gaafste toevoegingen afgelopen editie was Formule 1-legendes aan de gamemodus My Team. In die modus beheer je een eigen team, van A tot Z. Jij kiest bijvoorbeeld wie je sponsor wordt, bij wie je de motor afneemt en waarin je investeert in research & development. Je hebt dus alles in de hand om je team te laten groeien naar het hoogste van het hoogste.

Zelf blijf je wel de races rijden, daarnaast kan je ook kiezen wie in de andere auto van jouw team rijdt. In 2021 werden naast generieke rijders ook Formule 1-legendes toegevoegd aan My Teams. Je had dan de optie om als teamgenoot te kiezen voor bijvoorbeeld Michael Schumacher, Felipe Massa of Jenson Button.

In het vervolg mogen daar best wat extra coureurs aan toegevoegd worden in onze ogen. Niki Lauda, Jim Clark en Jackie Stewart zijn drie namen die direct binnenschieten en perfect zouden passen binnen de game. Het Podium Pass is een excellente manier om de Legends te verdelen aan (betalende) spelers en eerlijk is eerlijk, zo'n beloning is ook wat spannender dan de honderdste helm die je vrijspeelt.

F1 2021 Legends

Een aantal nieuwe zaken in F1 2022 zijn overigens al bekend. De grootste vernieuwingen zijn de toevoeging van Miami International Autodrome en extra interacties op racedagen, zoals Formation Laps, Safety Car-periodes en immersieve Pit Stops.

Daarnaast wordt ook F1 Life toegevoegd. Dit is een soort glamourhub waarin je, volgens Codemasters, kan pronken met supercars, kleding en accessoires die je vrij kan spelen. Of waarvoor je hoogstwaarschijnlijk moet betalen.

F1 2022 verschijnt op 1 juli. De game komt uit op PC, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series S en Xbox Series S.

Danny van Gend
Danny van GendRedacteurSchrijft over League of Legends en Rocket League, is een betere kijker dan speler
Danny van GendDanny van Gend