Super Smash Bros
Super Smash Bros. is een serie van platform-vechtspellen, waarin bekende gaming-personages van Nintendo (en anderen) het tegen elkaar opnemen. De serie is bedacht door Masahiro Sakurai van ontwikkelaar HAL Laboratory. Sinds de originele Super Smash Bros. uit 1999 zijn er vijf games uitgebracht in de serie, waarvan het in 2018 uitgebrachte Super Smash Bros. Ultimate de nieuwste en populairste titel is.
Hoewel Super Smash Bros. vooral bekend staat als een 'casual party game', worden een aantal games uit de serie steeds serieuzer genomen binnen esports: zo wordt Super Smash Bros. Melee, de tweede uitgave binnen de serie, al ruim twintig jaar competitief gespeeld. Ook Ultimate is een grote titel geworden binnen esports.
Super Smash Bros. (1999)
De eerste game in de serie werd uitgebracht in 1999 voor de Nintendo 64-console. In deze game konden spelers voor het eerst vechten met bekende Nintendo-personages als Mario, Donkey Kong, Link en Samus op herkenbare locaties als Kirby's Dream Land. Wat Super Smash Bros. vernieuwend maakte ten opzichte van andere vechtspellen, is dat je vecht rond platformen en afgronden: je kunt dus op meer manieren bewegen. De game werd populair, onder meer doordat het veel familie- & kindvriendelijker werd geacht dan vechtspellen als Mortal Kombat: een game die berucht werd vanwege de gewelddadigheid.
Het uitschakelen van tegenstanders gebeurde namelijk op een nieuwe manier: in plaats van een 'health bar' die je naar nul moest brengen, werk je met percentages. Door schade uit te delen krijgt je tegenstander een hoger percentage, waardoor hij of zij steeds verder wordt gelanceerd door sterke aanvallen. Spelers kunnen levens kwijtraken door in de afgrond te vallen of 'van het scherm' gelanceerd te worden. Deze basiskenmerken werden voortgezet in alle volgende games uit de serie.
Super Smash Bros. Melee (2001)
Melee werd uitgebracht in 2001 als één van de eerste titels voor de nieuwe GameCube-console van Nintendo. De game was een upgrade over zijn voorganger met nieuwe 3D-graphics, meer Nintendo-personages als Peach, Bowser & Marth en een grote hoeveelheid aan nieuwe 'stages' om op te vechten. Ook kwam er meer uitgebreide content, zoals een Adventure Mode en Stadium-uitdagingen.
Wat het meest heeft bijgedragen aan de populariteit van Melee, vooral binnen competitieve kringen, is de hoeveelheid aan geavanceerde technieken die men in het spel heeft gevonden: zo kun je met de 'wavedash' snel een grote afstand afleggen en tegelijkertijd een aanval gebruiken, die daardoor verder raakt dan normaal. Hoewel er sindsdien drie nieuwe Super Smash Bros-games zijn uitgekomen, is Melee nog steeds onverminderd populair als competitieve game, met grote geldprijzen op evenementen als Smash Summit 11: daarmee is het één van de oudste esports games ooit.
Super Smash Bros. Brawl (2008)
Na bijna zeven jaar werd de opvolger van Melee uitgebracht. Super Smash Bros. Brawl werd uitgebracht op Nintendo's succesvolle Wii-console en bracht veel nieuwe manieren om te spelen. Zo bevatte de game een uitgebreide Adventure Mode, genaamd "The Subspace Emissary": voor het eerst gingen Nintendo-personages samen de strijd aan in een originele verhaallijn. Ook was Brawl de eerste game in de serie met personages van andere game-uitgevers: Snake uit Konami's Metal Gear Solid-serie en Sonic the Hedhehog van SEGA kregen als eerste deze eer. Verder kwamen er uiteraard ook nieuwe Nintendo-personages in Brawl, zoals Olimar uit Pikmin en de Pokémon Trainer met Squirtle, Ivysaur en Charizard.
Brawl kende kort na release ook al een levendige competitieve community, met internationale toernooien waar de beste spelers ter wereld het tegen elkaar opnamen. Veel van de huidige topspelers in Super Smash Bros begonnen hun carrière in Brawl, waaronder ook de Nederlandse Ramin "Mr.R" Delshad. Toch verdween Brawl uiteindelijk grotendeels van het toneel, onder meer door de absolute dominantie van het Kirby-personage Meta Knight in competitieve toernooien: Meta Knight staat nog steeds bekend als één van de meest overpowerde personages in de geschiedenis van vechtspellen.
Brawl wordt voornamelijk nog gespeeld door een groep enthousiastelingen met de mod Project+, waardoor het gameplay-elementen van Melee krijgt. Nintendo is echter actief bezig met het bestrijden van gemodificeerde Smash-games, waardoor de competitieve toekomst van deze mod onzeker is.
Super Smash Bros. 3DS & Wii U (2014)
Voor het eerst bracht Nintendo een Smash-game uit die je kon spelen op zowel een handheld als een console voor thuis. Super Smash Bros. voor 3DS & Wii U, ook wel vaak Super Smash Bros. 4 genoemd, bracht veel nieuwe en geliefde personages naar de serie. Onder meer Mega Man van Capcom en Pac-Man van Namco Bandai, dat eveneens meewerkte aan de ontwikkeling van deze generatie Smash-games, werden speelbaar. Tevens werden er voor het eerst DLC-personages uitgebracht: eerst oude bekenden uit eerdere games, zoals Mewtwo, Lucas en Roy, maar later ook baanbrekende nieuwkomers als Ryu, Cloud en Bayonetta. Deze laatste DLC-personages bleken erg sterk te zijn, waardoor de latere meta van Smash 4 vooral draaide om deze personages.
Op competitief vlak werd vrijwel exclusief de Wii U-versie gespeeld, zeker gezien deze kort na de 3DS-versie werd uitgebracht. Gedurende de competitieve lifespan van deze game groeide Smash 4 steeds verder binnen esports, samen met het nog altijd steeds populaire Melee. Veel van de grootste esportsorganisaties ter wereld, zoals Team Liquid, Cloud9 en TSM, begonnen rond deze periode aan hun betrokkenheid bij Smash.
Super Smash Bros. Ultimate (2018)
De meest actuele titel in de Super Smash Bros.-serie draait alweer een paar jaar mee. Met de grootste selectie aan onder meer personages, stages en muziek is Ultimate de meest ambitieuze Smash-game ooit. De nieuwe Adventure Mode "World of Light" laat spelers een grote kaart verkennen, waar zij het moeten opnemen tegen Spirit-vechters die honderden personages uit verschillende games representeren.
Naast het feit dat alle vorige speelbare personages zijn teruggekeerd, werden er ook nog eens 24 nieuwkomers toegevoegd aan Ultimate. Sommigen zaten al vanaf release in het spel, zoals Ridley en King K. Rool, maar er werden ook ruim twaalf DLC-personages toegevoegd. Onder meer Sephiroth uit Final Fantasy VII, Minecraft-personages Alex & Steve en Sora uit Kingdom Hearts wisten hun weg te vinden naar Super Smash Bros. Ultimate. Ook Pyra & Mythra uit Xenoblade Chronicles 2, Kazuya Mishima uit Tekken en Min Min uit ARMS werden uitgebracht als DLC-personages. Veel keuze dus, maar toch is er veel diversiteit in de personages die worden gespeeld en is er niet één personage dat de game erg domineert.
Super Smash Bros. Ultimate kent een zeer actieve en competitieve esports-scene: niet alleen in Noord-Amerika en Japan, maar ook in Europa en Nederland. Zo kent Nederland een Power Ranking met 20 spelers, waarvan veel spelers ook een plaats hebben bemachtigd bij de Europese top 50 in Super Smash Bros. Ultimate.