Nieuws

Nintendo houdt toernooien gemodificeerde Smash-games tegen

Nintendo houdt toernooien gemodificeerde Smash-games tegen

Nintendo of America heeft de organisatoren van meerdere grote Smash-evenementen dringend verzocht om geen competities te houden in gemodificeerde Smash-games als Project+, Beyond Melee en 64 Remix. Volgens Nintendo zijn de modificaties een inbreuk op het intellectuele eigendom van het bedrijf. Aankomende Smash-evenementen als Low Tide City en Mainstage, evenals het onlangs gehouden Riptide, hebben na gesprekken met Nintendo de competities in gemodificeerde Smash-games geannuleerd, tot ongenoegen van sommige Smash-fans.

Embedded content: https://twitter.com/LTCesports/status/1437850811812519936?s=20

De meeste Smash-toernooien worden georganiseerd vanuit de 'Smash-community': fans die vrijwel altijd onafhankelijk van spelontwikkelaar Nintendo evenementen neerzetten. Het twintig jaar oude Super Smash Bros Melee en het recente Ultimate zijn de meest gespeelde games in de serie.

Beide games groeien gestaag binnen de esportswereld: Cloud9's melee-speler Mang0 won Smash Summit 11, met een geldprijs van bijna vijftigduizend dollar. Ook TSM's Ultimate-speler Tweek won bij Ultimate Summit 3 een soortgelijk geldbedrag. Ook in Europa wordt Smash Bros steeds groter, met toernooien als Ultimate Wanted 3 die honderden spelers trekken.

Project+

Embedded content: https://youtu.be/z_Hm9FBMz1M

Nintendo is er echter niet van gecharmeerd dat deze modificaties worden gebruikt voor toernooien en streams, waardoor veel evenementen Project+ uit de lijst van toernooien moesten halen. Vorig jaar stuurde Nintendo of America zelfs een sommatiebrief naar de organisatoren van The Big House Online, omdat dit toernooi de Slippi-mod wilde gebruiken voor Melee: een aanpassing waardoor spelers de Gamecube-titel online kunnen spelen via een emulator op PC. The Big House Online werd zelfs volledig afgeblazen.

Embedded content: https://twitter.com/TheBigHouseSSB/status/1329521081577857036?s=20

Shipwrecked

Een aantal fans van de gemodificeerde Smash-games hebben besloten het er niet bij laten zitten en hebben een alternatief toernooi aangekondigd voor de spelers die nu niet meer naar Low Tide City gaan. Op 2 oktober 2021 organiseren zij Shipwrecked: een toernooi waar exclusief aangepaste Smash-titels als Project+ zullen worden gespeeld. Details over het evenement worden later bekendgemaakt.

Embedded content: https://twitter.com/StudebacherH0ch/status/1437861357920165892?s=20
Guus Weggemans
Guus WeggemansRedacteurWil esports naar een groter publiek brengen, speelt zelf competitief Super Smash Bros Ultimate