Nieuws

Professioneel Valorant debuut Shroud breekt kijkcijferrecords

Shroud in zijn promotiefilmpje voor Sentinels.

Gisteren heeft de populaire streamer Michael ‘shroud’ Grzesiek zijn eerste professionele Valorant-wedstrijd voor Sentinels gespeeld. Het was een hele happening, want de wedstrijd tussen Sentinels en The Guard brak Noord-Amerikaanse kijkcijferrecords.

Shroud was vroeger een professioneel CS:GO-speler en kwam onder andere uit voor CompLexity en Cloud9. Toen hij enorm populair werd op Twitch besloot hij in 2018 te stoppen als esporter en door te gaan als content creator. Vorige maand kwam echter plots de bekendmaking van Sentinels dat shroud weer op het hoogste niveau gaat spelen, dit keer niet in CS:GO maar in Valorant.

Het debuut liet even op zich wachten, maar was gisteren dus zo ver. Tijdens het VCT North American Last Chance Qualifier toernooi, een evenement waar het laatste ticket voor het wereldkampioenschap te verdienen is, speelde Sentinels tegen The Guard. Sentinels wist de eerste map Breeze, mede dankzij een triple kill van shroud in de beslissende game, te pakken. Daarna ging het echter bergafwaarts met de Sentinels en zowel Ascent (13-10) en Icebox (15-13) werden verloren door shrouds team dat daardoor afvalt naar het lower bracket.

Ondanks het verlies van Sentinels was het debuut van Shroud wel het hoogtepunt van de avond. Zo’n 608.000 kijkers zagen de populaire streamer zijn eerste stappen in professioneel Valorant zetten; dit aantal is een record voor een Amerikaans Valorant-toernooi en staat op de zevende plek van alle Valorant-wedstrijden ooit. Enkel Twitch Prime en intercontinentale toernooien zoals Valorant Champions en VCT Masters trokken meer kijkers.

Het gekke aan de kijkcijfers van gisteren was overigens dat slechts een derde van het publiek te vinden waren op officiële broadcasts van Riot Games, 133.000 op Twitch en 69.000 op YouTube. De rest van de mensen keek allemaal mee bij uitzendingen van grote streamers als tarik (196.000 kijkers), Kyedae (41.000) en Shroud (gehost door Bnanns, 78.000 kijkers).

De volgende wedstrijd waarin Shroud te zien zal zijn is in de nacht van zaterdag op zondag. Dan speelt Sentinels in het lower bracket tegen de verliezer tussen Cloud9 en Shoppify Rebellion. Als alles goed gaat voor Shroud en zijn compagnons dan kan hij op 14 augustus de finale van de Last Chance Qualifier spelen, de winnaar daarvan verdient een ticket voor Valorant Masters, het wereldkampioenschap dat in september plaatsvindt in Istanbul, Turkije.

Danny van Gend
Danny van GendRedacteurSchrijft over League of Legends en Rocket League, is een betere kijker dan speler
Danny van GendDanny van Gend